- 275 g. maki
- 375 g.ugotowanych czerwonych buraczków
-300 ml. oleju
-5 szt. jaj
-3 łyż. proszku do pieczenia
-100 g. kakao
- 300 g. cukru
-Szczypta soli
Buraczki zmiksować z olejem.
Wszystkie suche składniki wymieszać w drugim naczyniu.
Do masy buraczanej dodać po jednym jajku. Zmniejszyć obroty miksera - dodać resztę składników i dobrze zmiksować.
Piec ok. 1.15' w temp.175 ' C. Po godzinie pieczenia sprawdzić jak zwykle ciasto .
]]>składniki:
1kg mąki
1 proszek do pieczenia
1 wanilia
przekręcone skwarki pojemnik po śmietanie
6 żółtek
1 szklanka cukru
1/2l śmietany
1/2 margaryny
wszystkie składniki zagnieść i przez maszynkę wyciskać lub robić placki niezbyt cienkie i wykrawać foremkami