Wszystko o bocianach z Raszkowa, Lewkowa i Przygodzic (pow. ostrowski)
Nie jesteś zalogowany na forum.
Schronisko w Makovie w Czechach zostało założone w 1993 roku, w celu ratowania dzikich zwierząt potrzebujących ludzkiej pomocy. Spotykamy tutaj rożne zwierzęta doświadczone przez los.
Od kilku dni obraz przekazywany jest przez dwie kamerki:
Cam 1 - http://www.makov.cz/?action=webkamera - gniazdo bociana czarnego, karmnik dla ptaków, paśniki dla dzikich zwierząt.
Cam 2 http://www.makov.cz/?action=webkamera2 - gniazdo bocianów białych, oczko wodne dla różnych ptaków.
W minionym sezonie oglądaliśmy parę bocianów białych: Maruszkę i Honzika, która wychowała cztery bocianki. Młode odfrunęły do Afryki, natomiast rodzice pozostają w schronisku, gdzie pod troskliwą opieką ludzi przeżyją kolejną zimę. Para bocianów żyje w azylu od 11 lat, obydwa bocianki mają uszkodzone skrzydła i nie potrafią fruwać.
Kamera 1 - bocian czarny, sarny; karmnik dla ptaków - fotka 3 : kowalik
kamera 2 - bocian biały, czapla siwa (jedna sztuczna ... ) i inne ptaki pływające ...
Podgląd możliwy jest również w porze nocnej
Ostatnio edytowany przez Lotka (2012-09-21 12:55:29)
Piątek -
W Makovie codziennie można zaobserwować urocze scenki z podopiecznymi. Lena zatrzymała w kadrze dwa obrazy sarny, a ja tę sarnę sfilmowałam.
"Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta" Oscar Wilde
Poniedziałek -
A w Makowie spokojnie. W karmniku pełno ziarna, w paśniku siano. Tonda i Maruszka z Honzikiem gdzieś się pochowali, a sarenki dużo czasu spędzają przy gnieździe bocianów, bo tam wysypana jest dla nich karma, a nad gniazdem unosi się babie lato. Kaczki jak to kaczki, wolą popływać.
http://www.youtube.com/watch?v=6ChBzJVzeXg
Od jakiegoś czasu widzę tylko dwie sarenki, a były trzy
Środa -
Dzisiaj w karmniku rezyduje sporo mazurków. Co włączę przekaz, to na monitorze widzę tego podskakującego ptaszka.
Dla tych, którzy mają problemy z rozpoznawaniem ptaków /jak ja!/ zamieszczam zdjęcia mazurka i wróbla zwyczajnego. Mazurek również należy do rodziny wróblowatych, ale ma charakterystyczne czarne plamki na policzkach. Dobrze, że Lotka przy każdych zdjęciach podaje nazwę ptaków, bo mazurka pomylić z wróblem, to chyba tak, jak sokoła z pustułką, a bociana z marabutem.
Mazurek
Wróbel zwyczajny /samczyk/
Piątek -
Wczoraj pokazałam jedną część Makova, dzisiaj drugą. W tym miejscu można spotkać parę bocianów białych Honzika i Maruszkę, ich przyjaciółkę Wendulkę /gęś/, kaczki i czaple siwe. Tutaj sarny i Tonda nie zaglądają.
Ostatnio edytowany przez Ria (2012-10-08 10:14:01)
Niedziela -
Tonda wydaje mi się taki osowiały. Mam nadzieję, że nic mu nie dolega.
http://www.youtube.com/watch?v=h7LIM_OG … e=youtu.be
Sarenkom już zmienia się sierść na siwo-brązową.
Czwartek -
Tonda już w swoim domu. Zapewne podrzemuje. Żal mi Tondy. Jest sam. Dobrze byłoby gdyby udało się znaleźć dla niego żonę. Bocianów czarnych by przybyło, a Tondzie zaraz poprawiłby się humor. Powinno być ptasie biuro matrymonialne. Międzynarodowe!
Niedziela -
W Makovie pada i pada. Tonda po dżentelmeńsku odstąpił swoje lokum sarence, a sam stoi jak posąg na karmniku. Przy oczku wodnym nikt się kręci. Wszyscy pochowali się przed deszczem
http://www.youtube.com/watch?v=qRAXeNKTMJ0
Poniedziałek -
Obserwuję od jakiegoś czasu Tondę i wydaje mi się, że lubi jedną z sarenek- tę, która często gości na jego legowisku. Nie pamiętam czy to było wczoraj czy dzisiaj, ale patrzyłam jak stał na karmniku i prezentował swoje rozłożone skrzydła, a sarna stała obok. To wyglądało jak taniec godowy, bo Tonda obracał się wkoło.
Tonda i być może jego nowa przyjaciółka
...i króciutki filmik.
http://www.youtube.com/watch?v=-acV0Rcr … e=youtu.be
Dzięki Lotce poznałam kowalika i udało mi się go sfotografować
Nie mogłam się też oprzeć intensywnym barwom wodnego oczka.
Dzisiaj pod wieczór w oczku wodnym znowu zwiększony ruch, może dostarczono nową porcję rybek ...
Widać, że jedna z kaczuszek szybko złowiła rybę i czym prędzej uciekła na brzeg, a pozostałe bezskutecznie "biegły" za nią ... Bociany też stały sie bardziej podekscytowane, ale niczego pewnie nie złowiły, a ponieważ powoli zaczęło robić się ciemno, udały sie na nocny odpoczynek.
Wtorek -
Tonda naprawdę lubi sarenkę. I wczoraj i dzisiaj przyłapałam go na tańcach. Może już nie będzie się czuł taki samotny. Mieć przyjaciela to lepsze niż dobre jedzenie.
Czyż nie jest sympatyczna?
I jeszcze filmik z tańcem Tondy. Sarna jest blisko, ale już poza zasięgiem kamery
Dochodzi godzina 21-sza, a tu w oczku wodnym całe towarzystwo. Kaczki, gęś i para małżonków Maruszka i Honzik. Kaczki i gęsi może tak spędzają nocki w wodzie, ale boćki? Przez te kamerki naprawdę możemy się wiele dowiedzieć o naszych braciach mniejszych i to mnie tak ekscytuje i trzyma przy komputerze. Lotka gratuluje świetnego zdjęcia kaczusi z rybą, prawie taką dużą jak ona sama.
Po raz pierwszy w makovskim karmniku zauważyłam nowego, przynajmniej dla mnie, ptaka. W internecie w Atlasie Ptaków znalazłam informację, że to sikora czarnogłowa. Gdybym jednak się pomyliła, to proszę to sprostować, bo nie ma nic gorszego niż mylne informacje. Te ptaszki trochę mi za szybko latają i trudno zrobić dobre zdjęcie, ale to już zostawiam Lotce. Ona wie, w którym momencie pstryknąć
Tonda gdzieś się zawieruszył, ale sarna przyjaźnie na nas patrzy.
Lotka przepięknie uchwyciła wczoraj gęgawę. Mnie jeszcze żaden ptak nie podszedł tak blisko do kamery. Za laika mnie uważają, czy jak? Pocieszam się jednak, że nieco podciągnęłam się w tej ornitologii, bo dzisiaj udało mi się złapać sikorkę modraszkę! Poniżej dowód mojego skromnego znawstwa. Porównanie bogatki i modraszki i jeszcze do kolekcji czarnogłowa przyleciała, a mazurek to już stały element
Lena też nie próżnowała i piękne screeny bociana /Honzik czy Maruszka?/ zamieściła na czacie, jednocześnie zezwalając na wykorzystanie ich na forum.
Dzisiaj w karmniku udało mi się spotkać kolejnego ptaszka, którego nie było na wcześniejszych fotkach.
Jest to dzwoniec (fot.1,2)
Pojawiła się również sikora czarnogłowa.
Robi się coraz zimniej, myślę więc, że częściej będą pojawiały się inne ciekawe ptaszki.
A wokół oczka wodnego pod wieczór "uganiały się" śliczne kaczki krzyżówki.