KARMNIK.TV i BOCIANY.TV - FORUM

Wszystko o bocianach z Raszkowa, Lewkowa i Przygodzic (pow. ostrowski)

Nie jesteś zalogowany na forum.

#1 2013-06-14 13:03:35

Irena
Bocianolub
Data rejestracji: 2013-04-10
Liczba postów: 483

Nasze przepisy :) :)

Sernik złota rosa
Ciasto:
3 żóltka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1 kostka margaryny (np Kasia)
Masa serowa:
1 kg twarogu  twaróg sernikowy w wiaderku
4 jaja
3/4 szklanka cukru
2 szklanki mleka
2 budynie (śmietankowy lub waniliowy) na pół litra
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki oleju       
Masa z białek:
3 białka
3/4 szklanki  cukru   
Wykonanie:
Składniki na ciasto wyrobić i oblepić nim  formę do pieczenia .  Jaja ,cukier, cukier waniliowy miksujemy.dodajemy ser,  budyń w proszku, olej  i znowu miksujemy. Na koniec dodajemy zimne mleko, delikatnie miksujemy i wlewamy na blachę. Masa powinna być lejąca.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175 stopni przez 45 minut.
W tym czasie przygotowujemy masę z białek. Białka miksujemy z cukrem na sztywno. Wyjmujemy delikatnie blachę z ciastem i nakładamy masę z białek. Pieczemy kolejne 15 minut.
4shvxrvafpq8jgllfo.jpg

Ostatnio edytowany przez Irena (2013-06-15 00:05:19)


Nie możesz zatrzymać żadnego dnia, ale możesz go nie stracić.

Offline

#2 2013-06-14 13:15:28

Irena
Bocianolub
Data rejestracji: 2013-04-10
Liczba postów: 483

Odp: Nasze przepisy :) :)

Placek Kubuś smile
  Biszkopt : 
    3 jajka
    60g mąki pszennej
    60g mąki ziemniaczanej
    100g cukru
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka wody
Masa Kubuś:
1 litr dowolnego soku kubuś, dwa budynie śmietankowe na 0.75 litra, 2 łyżki cukru.  3/4 litra kubusia wylac do garnka i zagotowac w reszcie rozpuscić budynie i wlać do gotujacego sie kubusia zagotować. Lekko przestudzic i wyłożyc na biszkopt
Masa smietanowa:
Na  wierzch 0,5 litra smietany kremówki ubitej z 1 galatertką rozpuszczoną  w 1/2 szklanki wody 
o5ptah1nihokip3avsvz.jpeg


Nie możesz zatrzymać żadnego dnia, ale możesz go nie stracić.

Offline

#3 2013-06-14 13:25:33

Irena
Bocianolub
Data rejestracji: 2013-04-10
Liczba postów: 483

Odp: Nasze przepisy :) :)

Sałatka z selera konserwowego
1 słoiczek   selera konserwowego
20 dag  dowolnej bialej szynki
1 por część biała
1 puszka   kukurydza
3 jajka
4 plastry ananasa świeżego lub z puszki
   majonez do zagęszczenia,  sól, pieprz do smaku
Składniki na sałatkę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z kukurydzą oraz ananasem. Dodajemy pokrojone drobno ugotowane na twardo jajka i odsączony seler konserwowy. Zagęszczamy sałatkę kilkoma łyżkami majonezu i doprawiamy solą oraz  pieprzem.
q1kp3o65bve4uj7nn5lc.jpg


Nie możesz zatrzymać żadnego dnia, ale możesz go nie stracić.

Offline

#4 2013-06-19 20:01:42

barbarka
Żółtodziub
Data rejestracji: 2013-05-02
Liczba postów: 1

Odp: Nasze przepisy :) :)

Irena ,ale pyszności wklejasz .Muszę tego kubusia wypróbować  . Ja ostatnio szukałam nowych przepisów i znalazłam taką stronkę .Pyszności tam są ,piekłam rogaliki kruche  ,po prostu niebo w gębie.

http://anikagotuje.blogspot.no/

Offline

#5 2013-07-05 21:52:49

maryjka
Kiwaczek
Data rejestracji: 2013-07-05
Liczba postów: 44

Odp: Nasze przepisy :) :)

Karkówkę pokroić w plastry i posypać z obu stron Vegetą lub mieszanką ziół w/g uznania. Plastry złożyć jeden przy drugim i włożyć do naczynia żaroodpornego.
Na tarce jarzynowej zetrzeć 4-5 dużych marchewek i 1 cebulę,wymieszać i wyłożyć na karkówkę.
Na wyłożoną marchew rozsmarować 1 słoiczek majonezu może być kętrzyński.
Czas pieczenia w zależności od wielkości karkówki.

Offline

#6 2013-07-11 18:41:01

Irena
Bocianolub
Data rejestracji: 2013-04-10
Liczba postów: 483

Odp: Nasze przepisy :) :)

Skubaniec - kruche ciasto z owocami
    1/2 kg mąki
    25  dag masła + 2 łyżki smalcu - ciasto będzie bardziej kruche
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    3/4 szklanki cukru  do białek
    2 łyżeczki  proszku do pieczenia
    1 łyżka  kakao
                     Wykonanie
Do miski dać margarynę (miękką) i smalec, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier i żółtka. Wszystko dokładnie wyrobić na dość wolne ciasto. Podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao wyrobić, aby ciasto było ciemne, jeśli wymaga dodać jeszcze trochę kakao i 1 łyzke mleka. Następnie  oba ciasta podzielić na dwie części jedna cześć biala i jedna ciemna poskubać na blaszkę  lekko przygnieść ręka. na to położyć dowolne owoce na owoce  białaka ubite z 3/4 szkl cukru i na wierzch porzucać kawałki białego i ciemnego ciasta. Piec w temperaturze ok 160- 170  st przez 45 - 50 min. zależy od kolorowania piany
2tspf6s52qibuoz44yy0.jpg


Nie możesz zatrzymać żadnego dnia, ale możesz go nie stracić.

Offline

#7 2013-08-01 12:13:40

Irena
Bocianolub
Data rejestracji: 2013-04-10
Liczba postów: 483

Odp: Nasze przepisy :) :)

Sałatka z kapusty pekińskiej !!!
1 średnia kapusta pekińska
2-3 pomidory
1-2 papryki czerwone
1 duży lub kilka małych ogórków świeżych lub kiszonych
15 dkg sera żółtego
1 puszka kukurydzy
pęczek koperku
sól i pieprz do smaku, majonez
         Praca
Składniki pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tartce, wszystko wymieszać na końcu dodać sól, pieprz do smaku i majonez.

Ostatnio edytowany przez Irena (2013-08-01 12:14:18)


Nie możesz zatrzymać żadnego dnia, ale możesz go nie stracić.

Offline

#8 2013-08-04 21:33:34

anulla
Nielot
Data rejestracji: 2013-05-06
Liczba postów: 62

Odp: Nasze przepisy :) :)

Rolada wieprzowa
Ok. 60 dkg mięsa wieprzowego – najlepiej z szynki
6 plasterków surowego wieprzowego wędzonego boczku
4 duże ząbki czosnku
1/3 kostki masła
Duży pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Szynkę rozbić na cienki (ok. 1 cm) prostokąt – jeśli szynka jest gruba lub niekształtna – podzielić ją wzdłuż włókien na kilka kawałków i rozbić te kawałki, następnie rozbite kawałki połączyć ze sobą, pilnując by włókna szły w jednym kierunku.  Kawałki najłatwiej połączyć, zbijając mocno tłuczkiem brzegi mięsa ze sobą.

Czosnek drobno posiekać w kostkę i wymieszać z masłem.

Rozbite mięso posolić, popieprzyć i posypać pieprzem ziołowym wg własnego gustu

Rozłożyć plastry boczku w kierunku w jakim będzie zwijana rolada (boczek ma ją związać), na boczku położyć rozbite mięso i posmarować je masą z masła i czosnku, następnie posypać całą posiekaną natką z pietruszki, jeśli będziemy robić sos – zostawić jedną łyżeczkę natki.
Zwinąć roladę tak by włókna mięsa szły wzdłuż rolady a nie w poprzek. Zwiniętą roladę dodatkowo owinąć plastrami boczku. Nie ma już potrzeby wiązać rolady nicią.
Piec roladę ok. 1,20 h.
Sos:
Zlać cały wytopiony sos do rondelka, zagotować na gazie, rozmieszać mąkę ziemniaczaną z ½ szklanki wody i dodać do gotującego sosu, mieszając dodać pozostałą natkę z pietruszki bardzo drobno posiekaną.
Podawać z kopytkami lub kluskami śląskimi

Offline

#9 2013-08-11 12:32:14

Czupurek
Żółtodziub
Data rejestracji: 2013-08-11
Liczba postów: 1

Odp: Nasze przepisy :) :)

"Skrzydełka a'la Wasiu"
1 kg skrzydełek z kurczaka (ja używam jednak piersi z kurczaka)
2 szklanki ryżu
3 cebule

Marynata do skrzydełek:
oregano
estragon
słodka papryka
sól
pieprz
ząbek czosnku
2 łyżki oleju
zamiast tego można dodać zwyczajną, gotową przyprawę do drobiu
Skrzydełka muszą leżeć w marynacie przynajmniej godzinę!

Sos:
ząbek czosnku
5 szklanek wody
0,5 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki Vegetty
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki cukru
6 łyżek ketchupu
1 kostka masła (rozpuszczona)
Wszystkie składniki sosu wymieszać razem.

Wykonanie:
Surowy ryż(!) wsypujemy na blachę, taką, jak do ciast, na to układamy cebulę pokrojoną w plastry, na wierzch dajemy skrzydełka. Na to wylewamy sos i pakujemy do pieca na ok. 1h20minut w temp 200 stopni. Po godzinie radzę zaglądać i skrzydełka odwrócić, żeby były równo opieczone i się nie spaliły.
Wychodzą soczyste, aromatyczne i bardzo smaczne, choć wygląd pani M. Gessler by może nie zachwycił.
Smacznego smile

Offline

#10 2013-08-23 09:08:33

Doris
Żółtodziub
Lokalizacja: Wrocław
Data rejestracji: 2013-08-11
Liczba postów: 1

Odp: Nasze przepisy :) :)

ROGALICZKI DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM SEROWYM Z ŻURAWINĄ
Na ciasto drożdżowe:
5 dkg drożdży
2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 kg mąki tortowej
1 całe jajko
2 - 3 żółtka
3/4 szklanki oleju
1 cukier waniliowy
1 olejek śmietankowy
Drożdże rozpuścić w lekko podgrzanym mleku i dodać cukier oraz kilka łyżek mąki - zrobić rozczyn i poczekać aż wyrośnie.Pozostałe składniki wrzucić do miski. Trochę maki pozostawić do wyrobienia ciasta. Po wyrośnięciu drożdży wymieszać z pozostałymi składnikami i wyrobić ciasto drożdżowe. Mąki czasami trzeba odrobinę więcej niż 1 kg (zależy od mąki, wielkości jajek). Jak ciasto drożdżowe wyrośnie, należy rozwałkować na grubość 5-7 mm i wycinać trójkąty. Na środek trójkąta położyć trochę nadzienia i zawijać rogaliki. Wierzch rogalika posmarować żółtkiem i posypać odrobiną cukru np. trzcinowego.  Piec około 25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Na nadzienie:
0,5 kg sera białego
cukier
cukier waniliowy
sernix - dodatek do serników (zagęszcza nadzienie), można zastąpić budyniem
suszona żurawina
Nadzienie przygotować mieszając wszystkie składniki - ja używam widelca.

Offline

#11 2013-08-23 12:41:05

Irena
Bocianolub
Data rejestracji: 2013-04-10
Liczba postów: 483

Odp: Nasze przepisy :) :)

Kruchy na maślance!!!!

3 całe jajka
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oliwy
1 cukier waniliowy
3 łyżeczki proszku do pieczenie
Dowolne owoce
                        Kruszonka!!!!
1/2 Kasi  lub masła
3/4 szklanki cukru
1 i 1/3  szklanki mąki
                                 Praca !!!!
Jajka podbić  z cukrem dodać,  resztę  składników wymieszać,  wylać na blachę, położyć owoce  i kruszonkę. Piec około 50 minut  w temperaturze ok 165 st z termoobiegiem
zkanx3v7eyq1gtzpuv43.jpg
                  Życzę smacznego !!!!

Ostatnio edytowany przez Irena (2013-08-23 12:42:00)


Nie możesz zatrzymać żadnego dnia, ale możesz go nie stracić.

Offline

#12 2013-09-19 19:58:04

wala
Nielot
Data rejestracji: 2013-01-12
Liczba postów: 58

Odp: Nasze przepisy :) :)

surówka kolorowa zimowa
składniki
kalafior,papryka,malutkie ogórki,1 szklanka octu,3 łyżki cukru,1 łyżeczka soli,pieprz ziarnisty,liść laurowy,ziele angielskie,4 szklanki wody,gorczyca.
Warzywa układamy warstwami zalewamy ugotowaną przestudzoną zalewą i pasteryzujemy pięć minut,89817382210492246005.jpg89817382210492246005.jpg

Ostatnio edytowany przez wala (2015-05-25 20:39:33)

Offline

#13 2013-09-19 20:08:07

wala
Nielot
Data rejestracji: 2013-01-12
Liczba postów: 58

Odp: Nasze przepisy :) :)

Ogórki z czosnkiem-pycha sałatka na zimę
składniki
4 kg obranych ze skórki ogórkow gruntowych
6 ząbkow czosnku /przecisniętego przez praskę/
1 szklanka cukru
1 niepełna szklanka octu 10 procent
1 szklanka oleju
4 łyżki soli
Ogórki pokroić w cienkie plasterki.
Dodać pozostałe składniki i wymieszać.Odstawić na 1-22 godziny.Wkładać do wyparzonych słoikow i pasteryzować 10-15 minut.
w zimie można jeść takie ze sloika a ja odlewam tą zalewę i przeleję ugotowaną wodą jak odciekną robię jak mizerię czyli dodaję śmietanę.Wszyscy się zajadają.

Offline

#14 2013-09-19 21:17:47

Irena
Bocianolub
Data rejestracji: 2013-04-10
Liczba postów: 483

Odp: Nasze przepisy :) :)

Biała kapusta w słoikach

Składniki:
    2 kg białej kapusty
    3-4 marchewki
    3 czerwone lub zielone papryki
    główka czosnku
    1/2 szkl. oleju

Zalewa:
    1,5 szkl. wody
    1 szkl. cukru
    3/4 szkl. octu
    2 łyżki soli

Praca:
   Kapustę myjemy i usuwamy wierzchnie liście, następnie szatkujemy, obrany czosnek drobno siekamy. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, z  papryki usuwamy gniazda nasienne , resztę kroimy w paseczki. Wszystko mieszamy .
Gotujemy zalewę , gorącą zalewamy warzywa i odstawiamy na noc. Rano dodajemy olej i mieszamy( ja olej  dalam dopiero do sloiczków  1 łyżka na słoik). Wkładamy do słoików, gotujemy od 20 min   
e622siapujm6pscr8zay.jpg


Nie możesz zatrzymać żadnego dnia, ale możesz go nie stracić.

Offline

#15 2013-12-14 00:07:16

Irena
Bocianolub
Data rejestracji: 2013-04-10
Liczba postów: 483

Odp: Nasze przepisy :) :)

Śledzie z pomarańczą
   4 filety śledziowe
   1 pomarańcza
   1 jabłko
   1 ogórek kiszony
   1 cebula (może być czerwona)
   3/4 szklanki mleka
   sok z 1/2 cytryny
   4 łyżki majonezu, pieprz, cukier 
                 Praca
Śledzie dobrze wypłukać i zalać mlekiem na 3 godziny, wyjąć, odsączyć i pokrajać na kawałki. Majonez połączyć z sokiem z cytryny, owoce i warzywa obrać pokroić w kostkę, połączyć z majonezem, doprawić do smaku cukrem i pieprzem. Śledzie ułożyć na półmisku i przykryć sosem, przykryć folia i schować na 2-3 godz do lodówki   
g9zydlgcnng35v5apju.jpg

Ostatnio edytowany przez Irena (2013-12-14 00:07:37)


Nie możesz zatrzymać żadnego dnia, ale możesz go nie stracić.

Offline

#16 2013-12-14 00:17:36

Irena
Bocianolub
Data rejestracji: 2013-04-10
Liczba postów: 483

Odp: Nasze przepisy :) :)

Sałatka śledziowa
       5 szt  śledzi matiasów     
       1 puszka kukurydzy
       1 słoiczek papryki konserwowej
       1 puszka groszku   
       5 jajek gotowanych
       5-6 ogórków konserwowych
       1 pora(cześć biała)
        Majonez, sól pieprz do smaku.
            Praca
Śledzie wymoczyć, odsączyć, wszystkie składniki pokroić w grubszą kostkę połączyć z majonezem doprawić do smaku solą i pieprzem

Ostatnio edytowany przez Irena (2013-12-14 00:26:29)


Nie możesz zatrzymać żadnego dnia, ale możesz go nie stracić.

Offline

#17 2013-12-15 18:25:37

anias
Bocianolub
Data rejestracji: 2013-05-06
Liczba postów: 1,252

Odp: Nasze przepisy :) :)

Śląska moczka- przepisów jest wiele ja osobiście robię taką..
piernik- 500g- namoczyć przez noc w zimnej wodzie w ilości jak niżej
3 litry wody
0,5 l kompotu ze śliwek węgierek
0,5 l kompotu z agrestu  gotuję i do wrzącej mieszaniny dodaję:
bakalie- im więcej tym lepiej
rodzynki ok. 300g
orzechy włoskie  ok 200g
orzechy laskowe ok 100g
figi ok.100g
morele suszone ok.100g
migdały płatki ok 100g
czekoladę gorzką ok.100g
owoce suszone i orzechy kroję na małe paski
całość gotuję dodając 2 szklanki cukru, 3 łyżki ciemnego kakao, zasmażkę złocistą zrobioną z 2 łyżek mąki pszennej i 1/2 kostki masła,  sok z 2 cytryn oraz 3 łyżki stołowe miodu wielokwiatowego. Podczas gotowania intensywnie mieszam aby nie dopuścić do przypalenia.  Na koniec wrzucam na 5 minut skórkę z cytryny.  Moczkę odkładam w zimne miejsce do wychłodzenia od czasu do czasu mieszając. W tym czasie gęstnieje. Powinna mieć konsystencję półpłynną... jeśli wyjdzie za gęsta dodaję przegotowaną osłodzoną wodę i mieszam do uzyskania żądanej konsystencji.  Smacznego.


W świecie zwierząt i ptaków niczym w zaczarowanym ogrodzie znajduję wierność, czułość, miłość.
Z szacunkiem pochylam się nad mądrością Braci Mniejszych.
                                                                                      anias

Offline

#18 2014-02-26 21:34:17

Irena
Bocianolub
Data rejestracji: 2013-04-10
Liczba postów: 483

Odp: Nasze przepisy :) :)

CHLEB WIELOZIARNISTY (szybki i łatwy)

* 1 kg mąki krupczatki
* 6 łyżek siemienia lnianego
* 6 łyżek łuskanego słonecznika
* 1 szkl. otrąb pszennych lub żytnich
* 3 łyżki sezamu
* 2 łyżki pestek dyni
* 1 i 1/2 łyżki soli
* 5 płaskich łyżeczek cukru
* 5 dkg świeżych drożdży
* 1 l wody.
                         WYKONANIE
Najpierw mąke, ziarna (najlepiej wcześniej uprażone na patelni), otręby, sól, cukier i pokruszone drożdże dokładnie wymieszać na sucho.Zalać ciepłą wodą i mieszać przez chwilę łyżką.Ciasto będzie bardzo lużne, ale takie ma być.Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut (nie dłuzej !).Zamieszać ponownie kilka razy i wlać do dwóch foremek.Odstawić jeszcze na 15 minut (nie dłuzej !).Piekarnik nagrzać do temperatury 230 ' C, włożyć chleb i piec przez 15 minut.Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 ' C i piec jeszcze 35 minut.
g17r62c0haqsvn4c6j2.jpg
v1nsdrpuogp9nd1tqq6q.jpg


Nie możesz zatrzymać żadnego dnia, ale możesz go nie stracić.

Offline

#19 2014-02-26 22:05:36

Irena
Bocianolub
Data rejestracji: 2013-04-10
Liczba postów: 483

Odp: Nasze przepisy :) :)

Atak wyglada moj chleb
0nocaba1mrcbnw8hrutv.jpg
c59iqh1hs3dq45nq7c.jpg


Nie możesz zatrzymać żadnego dnia, ale możesz go nie stracić.

Offline

#20 2014-12-03 13:49:18

halinka
Bocianolub
Data rejestracji: 2014-01-14
Liczba postów: 735
WWW

Odp: Nasze przepisy :) :)

Kaka jesteś niesamowita - bardzo dziękuje z przepisy:)


Szczęście to uśmiech bliżniego. To serce,to słońce, to ptak. To piosenka i słowa ciepłe....Od Ciebie tylko zależy jak spojrzysz na ludzi i świat....

Offline

#21 2014-12-17 01:53:00

Rita
Bocianolub
Data rejestracji: 2014-12-17
Liczba postów: 1,597

Odp: Nasze przepisy :) :)

Kaka  , dziękuję , szukam zaraz przepisu na pierniczki

Offline

#22 2014-12-17 02:55:20

Rita
Bocianolub
Data rejestracji: 2014-12-17
Liczba postów: 1,597

Odp: Nasze przepisy :) :)

PIERNICZKI

3 szklanki mąki
1 jajko
1 kopiasta łyżka masła
1/2 szklanki cukru
150g miodu lub przyprawy miodowo-piernikowej ( Unamel z Unisławia) -podgrzać
1 łyżeczka przyprawy do pierników
1 łyżeczka kakao
1 płaska łyżeczka amoniaku
ok.1/4 szklanki mleka ( do rozpuszczenia amoniaku)

Mąkę przesiać. Do dołka z mąki dodać gorący miód, masło, cukier, przyprawę , kakao i całe jajko. Wymieszać i dodać jeszcze rozpuszczony w mleku amoniak.
Zagnieść ciasto i wyrabiać aż będzie gładkie.
Rozwałkować na cienkie placki i powycinać foremkami pierniczki.
Piec w temp.190 st. przez 7-9 minut.
Polukrować.
Na początku są twarde ale po kilkunastu dniach.....już ich nie ma.

Offline

#23 2015-01-02 14:40:45

wala
Nielot
Data rejestracji: 2013-01-12
Liczba postów: 58

Odp: Nasze przepisy :) :)

Malinówka I
1 kg malin
syrop z 1/2 kg cukru i 1/2 litra wody przegotować
zalać maliny syropem schłodzonym
1/2 l spirytusu zalać sporządoną miksturę
po 4 tygodniach przecedzamy i zlewamy do butelek

Offline

#24 2015-01-02 14:46:22

wala
Nielot
Data rejestracji: 2013-01-12
Liczba postów: 58

Odp: Nasze przepisy :) :)

Malinówka II
2 kg malin
1 kg cukru
1 litr spirytusu
0,5 l wody przegotowanej i chłodnej
Owoce zalewamy spirytusem i wodą.Po dwóch tygodniach odcedzamy a maliny zasypujemy cukrem.Po dwóch tygodniach odcedzamy i łączymy.Na przeziębienie jak znalazł.

Offline

#25 2015-01-02 14:52:18

wala
Nielot
Data rejestracji: 2013-01-12
Liczba postów: 58

Odp: Nasze przepisy :) :)

Aronówka
1 kg aronii
3 l wody
1,5 kg cukru
200 liści z wiśni
1 l spirytusu 2 płaskie łyżki kwasku cytrynowego
Wykonanie;
Aronię,wodę i liście wrzucamy do garnka i gotujemy 50 minut i odcedzamy,następnie dodajemy kwasek,cukier i chwilę gotujemy.Po wystygnięciu dodajemy spirytus ale ostrożnie by nie zrobiły się grudki.

Offline

Stopka

Forum oparte na FluxBB