Wszystko o bocianach z Raszkowa, Lewkowa i Przygodzic (pow. ostrowski)
Nie jesteś zalogowany na forum.
Zapraszamy do publikowania newsów z życia Arcika, Profesji i (miejmy nadzieje) całej lewkowskiej ferajny
Bocianolub z Przygodzic
Po sezonie miało być po zeszłorocznej tragedii dogłębne czyszczenie gniazda w Lewkowie.Czy już było?
Po sezonie miało być po zeszłorocznej tragedii dogłębne czyszczenie gniazda w Lewkowie.Czy już było?
Naturalnie!
https://www.youtube.com/watch?v=eAqBR9L51Vw
Bocianolub z Przygodzic
Myślałam,że jak sugerowała Ria i inne osoby nastąpi przed sezonem gruntowne oczyszczenie gniazda,a nie pobieżne które miało miejsce w lecie.Chodzi o to,że znając zamiłowanie Arcika do znoszenia śmieci w środku pomiędzy gałęziami może być ich tyle,że gniazdo nie jest drożne dla wody z nawalnych opadów i dlatego pisklęta się utopiły.W tym roku niestety może być podobnie,bo nie widać chęci do jego gruntownego oczyszczenia.
Był bocian prze 17,ale niestety odleciał.Miejmy nadzieję,że to Arcik i wróci.
Wtorek - 28 marca 2017
W Lewkowie na krótko pojawił się bocian . Różnica między czasem faktycznym wynosi 8 minut . Tak więc wlot bociana godz. 16.49
Nie zabawił długo kilka gałązek przestawił
Dodam jeszcze kilka zdjęć przybysza http://pokazywarka.pl/hfx9qa/
Ostatnio edytowany przez iga (2017-03-28 17:30:43)
29.03. - środa
Nie wiem Iga ! Charakterystycznej lotki nie widać, ale też nie zawsze była ona odchylona. Szkoda, że nie zrobiłaś filmiku. Dzisiaj od rana na niego poluję i jeszcze mi się nie pokazał. Może nasz, może przelotny, ale już coś się dzieje. Gdyby były jakieś problemy w ustaleniu tożsamości Arcika, to pewnie ten obraz pomoże
. Rysowany z miłością i uczuciem.
"Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta" Oscar Wilde
Janko, dopiero teraz mogę Ci odpowiedzieć, bo nie było mnie w domu. Ja jeszcze ciągle na "żywo" Arcika nie widziałam, ale na powiększeniu Twojego zdjęcia wydaje mi się, że ta jego charakterystyczna lotka na prawym skrzydle jest lekko zarysowana i ta jego wdzięczna poza też Arcika przypomina . Jednoznacznie nie mogę się wypowiedzieć, bo nie wiem, ale chciałabym żeby to był on. Już czas.
31.03. - piątek
Co chwilę włączam komórkę i gniazdo ciągle puste, a to tak trochę niepodobne do naszego Arcika. On od razu przeprowadzał remonty i nawet jak wylatywał na żerowisko, to dosyć często się pokazywał. Jakoś mi to nie pasuje, ale może nabrał innych przyzwyczajeń? Cierpliwie czekam dalej i pewnie przyleci jak mnie znowu nie będzie .
Nie tylko nie remontował gniazda,ale wczoraj do niego narobił.Właściciel by tak brzydko nie postąpił.
2 kwietnia Niedziela
Jest !!!!!! już nie mam wątpliwości
Dodam jeszcze film z powrotu do gniazda . Radość moja nie ma granic . Powodzenia w nowym sezonie
Ostatnio edytowany przez iga (2017-04-02 09:26:04)
Tak Iga! To ten prawdziwy Arcik! Jakże się cieszę . Też kręciłam filmik, ale już nie będę wstawiała, bo wszystko jest na Twoim. Aż mi się ręce z emocji trzęsą!
Na prawym skrzydle ta słynna odchylona lotka. Znak tożsamości Arcika.
Arcik nie może nacieszyć się swoim domem. Siedzi w nim, a właściwie leży, cały czas. Jeszcze nie w głowie mu bocianice, ale zaproszenie już było. Wabił przelatujące pokłonami, ale tak bez entuzjazmu.
Oby tylko mu się nie trafiła taka latawica jak w ubiegłym roku. Stracił przez nią sporo czasu.
3.04. - poniedziałek
Pierwszy, okazały paproch, Arcik już w swoim gnieździe złożył . Nie wiem czy to wczorajsza zdobycz czy dzisiejsza, ale o 8-mej już to obok niego leżało. Szczerze powiedziawszy - myślałam, że to jego nastroszone pióra. Trzeba zmienić okulary.
Parę minut po 9-tej wyleciał.
Raczej dzisiejsza, poranna, niestety nagrywany stream jest uszkodzony i nie jestem w stanie odczytać plików od wczoraj.
Bocianolub z Przygodzic
Wrócił Arcik na noc do domu, ale jest ciągle samotny. Do godziny 13-tej często przebywał w gnieździe. Jeżeli wylatywał to na krótko, na kilkanaście minut. Może czeka powrotu swojej partnerki? Po południu nie obserwowałam.
4.04. - wtorek
Smuci mnie, że Arcik ciągle jest sam, ale dzisiaj już przyniósł kępkę trawy i gałązkę. Pewnie doszedł do wniosku, że czas odpoczynku już minął, a partnerkę prędzej znajdzie, jak będzie miał zasobny dom.
Szukaj Arcik, szukaj, bo wszystkie porządne bocianice konkurenci ci sprzątną.
No i po Arciku...Poleciał wczoraj po godzinie 10:23 i od tamtego czasu go nie widziałem.
Bocianolub z Przygodzic