Wszystko o bocianach z Raszkowa, Lewkowa i Przygodzic (pow. ostrowski)
Nie jesteś zalogowany na forum.
Ostatnio edytowany przez Irena (2013-06-15 00:05:19)
Nie możesz zatrzymać żadnego dnia, ale możesz go nie stracić.
Offline
Nie możesz zatrzymać żadnego dnia, ale możesz go nie stracić.
Offline
Nie możesz zatrzymać żadnego dnia, ale możesz go nie stracić.
Offline
Offline
Karkówkę pokroić w plastry i posypać z obu stron Vegetą lub mieszanką ziół w/g uznania. Plastry złożyć jeden przy drugim i włożyć do naczynia żaroodpornego.
Na tarce jarzynowej zetrzeć 4-5 dużych marchewek i 1 cebulę,wymieszać i wyłożyć na karkówkę.
Na wyłożoną marchew rozsmarować 1 słoiczek majonezu może być kętrzyński.
Czas pieczenia w zależności od wielkości karkówki.
Offline
Nie możesz zatrzymać żadnego dnia, ale możesz go nie stracić.
Offline
Sałatka z kapusty pekińskiej !!!
1 średnia kapusta pekińska
2-3 pomidory
1-2 papryki czerwone
1 duży lub kilka małych ogórków świeżych lub kiszonych
15 dkg sera żółtego
1 puszka kukurydzy
pęczek koperku
sól i pieprz do smaku, majonez
Praca
Składniki pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tartce, wszystko wymieszać na końcu dodać sól, pieprz do smaku i majonez.
Ostatnio edytowany przez Irena (2013-08-01 12:14:18)
Nie możesz zatrzymać żadnego dnia, ale możesz go nie stracić.
Offline
Rolada wieprzowa
Ok. 60 dkg mięsa wieprzowego – najlepiej z szynki
6 plasterków surowego wieprzowego wędzonego boczku
4 duże ząbki czosnku
1/3 kostki masła
Duży pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Szynkę rozbić na cienki (ok. 1 cm) prostokąt – jeśli szynka jest gruba lub niekształtna – podzielić ją wzdłuż włókien na kilka kawałków i rozbić te kawałki, następnie rozbite kawałki połączyć ze sobą, pilnując by włókna szły w jednym kierunku. Kawałki najłatwiej połączyć, zbijając mocno tłuczkiem brzegi mięsa ze sobą.
Czosnek drobno posiekać w kostkę i wymieszać z masłem.
Rozbite mięso posolić, popieprzyć i posypać pieprzem ziołowym wg własnego gustu
Rozłożyć plastry boczku w kierunku w jakim będzie zwijana rolada (boczek ma ją związać), na boczku położyć rozbite mięso i posmarować je masą z masła i czosnku, następnie posypać całą posiekaną natką z pietruszki, jeśli będziemy robić sos – zostawić jedną łyżeczkę natki.
Zwinąć roladę tak by włókna mięsa szły wzdłuż rolady a nie w poprzek. Zwiniętą roladę dodatkowo owinąć plastrami boczku. Nie ma już potrzeby wiązać rolady nicią.
Piec roladę ok. 1,20 h.
Sos:
Zlać cały wytopiony sos do rondelka, zagotować na gazie, rozmieszać mąkę ziemniaczaną z ½ szklanki wody i dodać do gotującego sosu, mieszając dodać pozostałą natkę z pietruszki bardzo drobno posiekaną.
Podawać z kopytkami lub kluskami śląskimi
Offline
"Skrzydełka a'la Wasiu"
1 kg skrzydełek z kurczaka (ja używam jednak piersi z kurczaka)
2 szklanki ryżu
3 cebule
Marynata do skrzydełek:
oregano
estragon
słodka papryka
sól
pieprz
ząbek czosnku
2 łyżki oleju
zamiast tego można dodać zwyczajną, gotową przyprawę do drobiu
Skrzydełka muszą leżeć w marynacie przynajmniej godzinę!
Sos:
ząbek czosnku
5 szklanek wody
0,5 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki Vegetty
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki cukru
6 łyżek ketchupu
1 kostka masła (rozpuszczona)
Wszystkie składniki sosu wymieszać razem.
Wykonanie:
Surowy ryż(!) wsypujemy na blachę, taką, jak do ciast, na to układamy cebulę pokrojoną w plastry, na wierzch dajemy skrzydełka. Na to wylewamy sos i pakujemy do pieca na ok. 1h20minut w temp 200 stopni. Po godzinie radzę zaglądać i skrzydełka odwrócić, żeby były równo opieczone i się nie spaliły.
Wychodzą soczyste, aromatyczne i bardzo smaczne, choć wygląd pani M. Gessler by może nie zachwycił.
Smacznego
Offline
ROGALICZKI DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM SEROWYM Z ŻURAWINĄ
Na ciasto drożdżowe:
5 dkg drożdży
2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 kg mąki tortowej
1 całe jajko
2 - 3 żółtka
3/4 szklanki oleju
1 cukier waniliowy
1 olejek śmietankowy
Drożdże rozpuścić w lekko podgrzanym mleku i dodać cukier oraz kilka łyżek mąki - zrobić rozczyn i poczekać aż wyrośnie.Pozostałe składniki wrzucić do miski. Trochę maki pozostawić do wyrobienia ciasta. Po wyrośnięciu drożdży wymieszać z pozostałymi składnikami i wyrobić ciasto drożdżowe. Mąki czasami trzeba odrobinę więcej niż 1 kg (zależy od mąki, wielkości jajek). Jak ciasto drożdżowe wyrośnie, należy rozwałkować na grubość 5-7 mm i wycinać trójkąty. Na środek trójkąta położyć trochę nadzienia i zawijać rogaliki. Wierzch rogalika posmarować żółtkiem i posypać odrobiną cukru np. trzcinowego. Piec około 25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Na nadzienie:
0,5 kg sera białego
cukier
cukier waniliowy
sernix - dodatek do serników (zagęszcza nadzienie), można zastąpić budyniem
suszona żurawina
Nadzienie przygotować mieszając wszystkie składniki - ja używam widelca.
Offline
Ostatnio edytowany przez Irena (2013-08-23 12:42:00)
Nie możesz zatrzymać żadnego dnia, ale możesz go nie stracić.
Offline
Ostatnio edytowany przez wala (2015-05-25 20:39:33)
Offline
Ogórki z czosnkiem-pycha sałatka na zimę
składniki
4 kg obranych ze skórki ogórkow gruntowych
6 ząbkow czosnku /przecisniętego przez praskę/
1 szklanka cukru
1 niepełna szklanka octu 10 procent
1 szklanka oleju
4 łyżki soli
Ogórki pokroić w cienkie plasterki.
Dodać pozostałe składniki i wymieszać.Odstawić na 1-22 godziny.Wkładać do wyparzonych słoikow i pasteryzować 10-15 minut.
w zimie można jeść takie ze sloika a ja odlewam tą zalewę i przeleję ugotowaną wodą jak odciekną robię jak mizerię czyli dodaję śmietanę.Wszyscy się zajadają.
Offline
Nie możesz zatrzymać żadnego dnia, ale możesz go nie stracić.
Offline
Ostatnio edytowany przez Irena (2013-12-14 00:07:37)
Nie możesz zatrzymać żadnego dnia, ale możesz go nie stracić.
Offline
Sałatka śledziowa
5 szt śledzi matiasów
1 puszka kukurydzy
1 słoiczek papryki konserwowej
1 puszka groszku
5 jajek gotowanych
5-6 ogórków konserwowych
1 pora(cześć biała)
Majonez, sól pieprz do smaku.
Praca
Śledzie wymoczyć, odsączyć, wszystkie składniki pokroić w grubszą kostkę połączyć z majonezem doprawić do smaku solą i pieprzem
Ostatnio edytowany przez Irena (2013-12-14 00:26:29)
Nie możesz zatrzymać żadnego dnia, ale możesz go nie stracić.
Offline
Śląska moczka- przepisów jest wiele ja osobiście robię taką..
piernik- 500g- namoczyć przez noc w zimnej wodzie w ilości jak niżej
3 litry wody
0,5 l kompotu ze śliwek węgierek
0,5 l kompotu z agrestu gotuję i do wrzącej mieszaniny dodaję:
bakalie- im więcej tym lepiej
rodzynki ok. 300g
orzechy włoskie ok 200g
orzechy laskowe ok 100g
figi ok.100g
morele suszone ok.100g
migdały płatki ok 100g
czekoladę gorzką ok.100g
owoce suszone i orzechy kroję na małe paski
całość gotuję dodając 2 szklanki cukru, 3 łyżki ciemnego kakao, zasmażkę złocistą zrobioną z 2 łyżek mąki pszennej i 1/2 kostki masła, sok z 2 cytryn oraz 3 łyżki stołowe miodu wielokwiatowego. Podczas gotowania intensywnie mieszam aby nie dopuścić do przypalenia. Na koniec wrzucam na 5 minut skórkę z cytryny. Moczkę odkładam w zimne miejsce do wychłodzenia od czasu do czasu mieszając. W tym czasie gęstnieje. Powinna mieć konsystencję półpłynną... jeśli wyjdzie za gęsta dodaję przegotowaną osłodzoną wodę i mieszam do uzyskania żądanej konsystencji. Smacznego.
W świecie zwierząt i ptaków niczym w zaczarowanym ogrodzie znajduję wierność, czułość, miłość.
Z szacunkiem pochylam się nad mądrością Braci Mniejszych.
anias
Offline
Nie możesz zatrzymać żadnego dnia, ale możesz go nie stracić.
Offline
Nie możesz zatrzymać żadnego dnia, ale możesz go nie stracić.
Offline
Kaka , dziękuję , szukam zaraz przepisu na pierniczki
Offline
PIERNICZKI
3 szklanki mąki
1 jajko
1 kopiasta łyżka masła
1/2 szklanki cukru
150g miodu lub przyprawy miodowo-piernikowej ( Unamel z Unisławia) -podgrzać
1 łyżeczka przyprawy do pierników
1 łyżeczka kakao
1 płaska łyżeczka amoniaku
ok.1/4 szklanki mleka ( do rozpuszczenia amoniaku)
Mąkę przesiać. Do dołka z mąki dodać gorący miód, masło, cukier, przyprawę , kakao i całe jajko. Wymieszać i dodać jeszcze rozpuszczony w mleku amoniak.
Zagnieść ciasto i wyrabiać aż będzie gładkie.
Rozwałkować na cienkie placki i powycinać foremkami pierniczki.
Piec w temp.190 st. przez 7-9 minut.
Polukrować.
Na początku są twarde ale po kilkunastu dniach.....już ich nie ma.
Offline
Malinówka I
1 kg malin
syrop z 1/2 kg cukru i 1/2 litra wody przegotować
zalać maliny syropem schłodzonym
1/2 l spirytusu zalać sporządoną miksturę
po 4 tygodniach przecedzamy i zlewamy do butelek
Offline
Malinówka II
2 kg malin
1 kg cukru
1 litr spirytusu
0,5 l wody przegotowanej i chłodnej
Owoce zalewamy spirytusem i wodą.Po dwóch tygodniach odcedzamy a maliny zasypujemy cukrem.Po dwóch tygodniach odcedzamy i łączymy.Na przeziębienie jak znalazł.
Offline
Aronówka
1 kg aronii
3 l wody
1,5 kg cukru
200 liści z wiśni
1 l spirytusu 2 płaskie łyżki kwasku cytrynowego
Wykonanie;
Aronię,wodę i liście wrzucamy do garnka i gotujemy 50 minut i odcedzamy,następnie dodajemy kwasek,cukier i chwilę gotujemy.Po wystygnięciu dodajemy spirytus ale ostrożnie by nie zrobiły się grudki.
Offline