KARMNIK.TV i BOCIANY.TV - FORUM

Wszystko o bocianach z Raszkowa, Lewkowa i Przygodzic (pow. ostrowski)

Nie jesteś zalogowany na forum.

#251 2015-03-01 13:27:03

Ria
Bocianolub
Data rejestracji: 2012-05-01
Liczba postów: 3,177

Odp: Sezon 2014

8qlvicr39tz4qyoeb3q.jpg Niedziela  -

Pszczółki dzisiaj bardzo ożywione. Jest ładna słoneczna pogoda, temperatura w słońcu powyżej 10 stopni to i czas na przedwiosenne porządki. Pousuwały sporo padłych siostrzyc, ale podest mało widoczny i pewnych akcji do końca nie można zobaczyć. Adminie, kiedy możemy liczyć na prawidłowe ustawienie kamery? Wiosna się zbliża a my o tej porze jeszcze nie mieliśmy okazji śledzić pszczół. Musimy mieć szeroki ogląd. smile

jzy1ud3b3pwisq12hhq1.jpg

Wśród naszych pszczół zauważyłam też jedną z brązowym paskiem. Ostatnio takie pszczółki widziałam pod koniec października ubiegłego roku, czyli wynika z tego, że te zimowe pszczoły istotnie mają długi żywot, ale teraz już powoli będą go kończyć.

Brązowa pszczółka w żółtym kółku
opereamji24245zf99pl.jpg


"Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta"   Oscar Wilde

Offline

#252 2015-03-01 20:03:53

leszek1
Kiwaczek
Data rejestracji: 2014-08-16
Liczba postów: 27

Odp: Sezon 2014

Z brązowym paskiem to pszczoła [carnika x legustica/"włoszka"/]   z czerwiu, który wstawiłem w sierpniu 2014roku.Pszczoły te powinny żyć do końca kwietnia.

Offline

#253 2015-03-02 15:25:52

Ria
Bocianolub
Data rejestracji: 2012-05-01
Liczba postów: 3,177

Odp: Sezon 2014

qmlndckzmretq1uybirw.jpg Poniedziałek  -

Leszek podał nam informację z jakiej krzyżówki pochodzi pszczółka z brązowym paskiem /carnika*ligustica*włoszka/, a ja dwa słowa o tych gatunkach. Pszczoła carnika, czyli krainka pochodzi z Europy Południowo-Wschodniej, a do Polski sprowadzono ją z Austrii na przełomie XIX i XX wieku. Linii wywodzących się od pszczół krainek jest w Polsce około 40, ale nie wiem czy są to aktualne dane. Ciągle powstają nowe krzyżówki pszczół i tym samym liczba linii hodowlanych wzrasta.

Carnika
kthzqmhaq9wmnkaeedop.jpg

Włoszka jak sama nazwa wskazuje występuje na Półwyspie Apenińskim. Ma żółte ubarwienia i dużą skłonność do błądzenia. Lubi też podkradać miód u swoich sąsiadek, ale swój dom przed obcymi dzielnie broni.

Włoszka
2bvawp91flc876o0cu7c.jpg

Ligustica to linia Włoszki. Na dzień dzisiejszy to gatunek zagrożony, przynajmniej we Włoszech.Wszystkie trzy gatunki charakteryzują się dużą łagodnością, miodnością, nierojliwością, pracowitością. Mają sporo plusów, a że tam trochę miodu podkradną to przecież świat się nie zawali. smile Na pewno każdy pszczelarz ma część pszczółek z genami Włoszki więc w sumie jakoś to się wyrównuje. Twoje kradną mój miód, a moje twój, czyli 2+2=4. No chyba, że niektórzy pszczelarze mają całe rodziny rabujące, wtedy jest to draństwo! Nie wiem czy nie przekłamałam jakichś informacji, ale nasi fachowcy czuwają i w razie potrzeby poprawią albo uzupełnią.  smile


"Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta"   Oscar Wilde

Offline

#254 2015-03-04 13:28:36

Ria
Bocianolub
Data rejestracji: 2012-05-01
Liczba postów: 3,177

Odp: Sezon 2014

u2wkuauynauyeqisg4a.jpg Środa  -

Kamera już jest pięknie ustawiona i nawet data z godziną się ukazały! Jak to dobrze, że tak nas rozpieszczają. Już nie będę truć, bo teraz nie wypada. smile Dzięki Adminie!

Pszczółki w słońcu ćwiczą skrzydełka
2jhvc4kgem3f504xa.jpg


"Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta"   Oscar Wilde

Offline

#255 2015-03-04 20:27:11

Marcin Okrój
Administrator
Data rejestracji: 2011-03-27
Liczba postów: 152

Odp: Sezon 2014

smile bardzo proszę smile

Offline

#256 2015-03-05 12:34:32

leszek1
Kiwaczek
Data rejestracji: 2014-08-16
Liczba postów: 27

Odp: Sezon 2014

A kiedy będą  termometry????????????????????????????????????????

Offline

#257 2015-03-05 22:55:48

oro54
Nielot
Data rejestracji: 2014-07-28
Liczba postów: 74

Odp: Sezon 2014

Rabusiem nad rabusiami wśród pszczół jest pszczoła kaukaska.      Pszczelarze byli nią w latach 70 XX w zachwyceni, bo była łagodna, wykorzystywała słabe wziątki, potrafiła się szybko przestawiać z pożytku na pożytek, łatwo było ją wyprowadzić z nastroju rojowego i nie wymagała częstych ingerencji pszczelarza w ulu.
Po początkowych „ochach i achach” wywołanych heterozją  pierwszych pokoleń mieszańców kaukaza z pszczołami miejscowymi nastąpiło jednak otrzeźwienie, bowiem okazało się że pszczoły te bardzo silnie kitują gniazdo, niezbyt lubią higienę w ulu, niechętnie przechodzą do nadstawek zalewając miodem gniazdo a tym samym ograniczając matkę w czerwieniu w trakcie obfitych pożytków. Są mniej odporne kiślicę i nosemozę, ostrożniej rozwijają się wiosną wykorzystując tym samym słabiej wczesne pożytki, które obecnie stały się pożytkami głównymi, a do tego są jeszcze niesfornymi rabusiami nad którymi ciężko zapanować. Przypuszczam, że ta skłonność do rabunku bierze się stąd, że pszczoły kaukaskie rozpoczynają pracę w temperaturach otoczenia niższych niż to czynią nasze pszczoły miejscowe. Wszystkie te cechy sprawiły, że stopniowo wycofano się hodowania tych pszczół , co nie znaczy, że gdzieniegdzie jeszcze żyją pszczelarze będący ich zwolennikami i są pasieki prowadzące tę rasę.  Pszczoły te obecnie zostały wyparte głównie przez różne linie pszczoły kraińskiej i wszechobecnego mieszańca buckfasta.  Ale to już, jak mówią, inna bajka.   smile

Offline

#258 2015-03-06 06:10:07

krakuska
Młody lotnik
Data rejestracji: 2014-09-21
Liczba postów: 100

Odp: Sezon 2014

No to sezon pszczeli się zaczyna,kamerka super ustawiona,nowych wiadomości sporo a dla mnie pszczoła to pszczoła, jeszcze dużo   nauki przede mną- dziękuję wszystkim

Offline

#259 2015-03-08 17:08:32

oro54
Nielot
Data rejestracji: 2014-07-28
Liczba postów: 74

Odp: Sezon 2014

No i zaczęło się. Serce się raduje. Mamy nowy sezon 2015.
Czas  nowych nadziei, wzruszeń, małych radości i co tu ukrywać ciężkiej pracy.  Z jednakowym samozaparciem pracują zarówno pszczoły jak i pszczelarze.  Pszczoły pracują , aby przygotować rodzinę do jak najlepszego  wykorzystania pożytków i utworzenia nowej rodziny gwarantującej ciągłość gatunku, a pszczelarz po to, aby pszczołom stworzyć  optymalne warunki do rozwoju i gromadzenia nektaru z którego powstanie miodek, tak ulubiony przez naszego misia Puchatka (ten wiedział, co jest dobre smile)
Rodzina pszczela z chwilą dłuższego ocieplenia powyżej ośmiu stopni powyżej zera i pojawienia się pierwszego wziątku pyłkowego i nektarowego przystępuje do wychowu nowych pokoleń pszczół. Następuje wzrost temperatury w centrum gniazda do 35 stopni jednocześnie robotnice, które jesienią nie karmiły czerwiu zaczynają się intensywnie odżywiać a ich gruczoły rozpoczynają produkować mleczko pszczele, którym karmiona jest matka. W efekcie zmiany diety jajniki królowej nabrzmiewają i rozpoczyna się produkcja jajeczek, składanych później przez nią do przygotowanych już wcześniej komórek. Rodzina pszczela wkracza w fazę rozwoju i cała jej biologiczna siła koncentruje się na tym, by jak najlepiej wykorzystać dane jej przez naturę warunki.
Jedne robotnice porządkują  ul i plastry, inne zajmują się produkcją mleczka pszczelego, będącego warunkiem czerwienia matki, jeszcze inne polerują komórki pod przyszłe jajeczka. Są też robotnice zajmujące się głównie utrzymaniem optymalnej temperatury w gnieździe, jednak lwia część przezimowanych robotnic zajęta jest dostarczaniem świeżego nektaru, pyłku i wody.
Tak podzielone funkcje jednak nie są w ulu stałe.  W zależności od potrzeb rodziny poszczególne grupy robotnic podejmują prace tam, gdzie są najbardziej potrzebne.
Na przykład:  nagłe ochłodzenie powietrza powoduje, że loty po pożytek zbieraczek stopniowo ustają, a pszczoły lotne zaczynają wspomagać robotnice ogrzewające gniazdo, blokując swoimi ciałami uliczki wewnątrz gniazda zapobiegając utracie ciepła potrzebnego do rozwoju larw i czerwiu.  Rozwój rodziny jednak trwa nadal, bo jest podtrzymywany znajdującymi się w ulu zimowymi zapasami. Tylko taka sytuacja nie może zbyt długo trwać, bo zapasy rodziny szybko zaczynają maleć. 
Tutaj właśnie wiosną zaczyna się rola pszczelarza, który powinien reagować na stan pogody i zadbać o to, by pszczółkom nie zagroził niedostatek, powodujący spowolnienie wiosennego rozwoju.   Wystarczy szybko podać ciasto cukrowe, podać plastry z zapasami, czy też podać syrop cukrowy.  Różne są szkoły, jak  i opinie na temat skuteczności podawania tego, czy innego pokarmu, ale we wszystkich sposobach pszczelarzom zależy głównie na pomocy rodzinie pszczelej w tych trudnych dla niej chwilach. Pomoc taka zaowocuje  ilością zgromadzonego miodu czy pyłku latem.
”I to by było na tyle” jak powiadał mój ulubiony, a już prawie zapomniany, profesor mniemanologii stosowanej - Jan Tadeusz Stanisławski – te kilka uwag, w telegraficznym skrócie, o fazie wiosennego rozwoju rodzin pszczelich. smile

Offline

#260 2015-03-09 13:26:27

Ria
Bocianolub
Data rejestracji: 2012-05-01
Liczba postów: 3,177

Odp: Sezon 2014

pa2wsry78ynzqdf2c8ol.jpgPoniedziałek  -

Zaczęło się, zaczęło! Pszczółki pracują dzisiaj z ogromną gorliwością. Kręcą się po wylotku a zbieraczki już przynoszą do ula pyłek. W krótkim czasie zaobserwowałam trzy kolory obnóży.
Biały,
m0fm6vj7r5xvr9oml545.jpg

żółty
y89z486s04n9g61x8h5q.jpg

i taki rdzawy.
04aoz2cirz8h0354xl.jpg

Wygląda na to, że nasza pszczela rodzina w dobrym stanie wita wiosnę, a werwy mają tyle jakby sobie SPA zafundowały. I dobrze, bo i porządki trzeba w domu zrobić /Oro już o tym wspomniał/ i o dzieci zadbać, a potem je wychować na porządne, pracowite pszczoły, spiżarnie uzupełnić i jeszcze tym ludziom oddać dziesięcinę. Roboty huk! smile


"Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta"   Oscar Wilde

Offline

#261 2015-03-13 13:13:39

Marcin Okrój
Administrator
Data rejestracji: 2011-03-27
Liczba postów: 152

Odp: Sezon 2014

!

Offline

Stopka

Forum oparte na FluxBB