Wszystko o bocianach z Raszkowa, Lewkowa i Przygodzic (pow. ostrowski)
Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: Poprzednia 1 2 3 Następna
Nalewka z aronii I
1,5 kg aronii
0,5 kg cukru 1 l spirytusu 60%
Owoce umyć /zamrozić na dwa dni/
Następnie zalewamy alkoholem i odstawiamy na miesiąc w ciemne miejsce.
Po miesiącu odcedzamy a owoce zasypujemy cukrem i zostawiamy na 2 tygodnie.Następnie łączymy oba zalewy.
Taka nalewka przegryza się 6 m-cy w ciemnym miejscu.
Offline
Nalewka z aronii II
1 kg owoców z aronii
3/4 l wódki /np.żytnia/
1/2 kg cukru
kawałek świeżego imbiru /2-3cm/
1 laska wanilii
Owoce myjemy wsypujemy do słoja,zasypujemy cukrem lekko miażdżymy.Dodajemy obrany i pokrojony na drobne kawałki świeży korzeń imbiru,naciętą wzdłuż laskę wanilii i zalewamy alkoholem.Odstawiamy w nasłonecznione miejsce na 3-4 tygodnie.Od czasu do czasu mieszamy zawartość słoja.Po upływie podanego wyżej czasu nalewkę filtrujemy i zlewamy do butelek.Odstawiamy w chłodne miejsce na 6 miesięcy.
Offline
no to będziemy musieli poczekać do lata z wym winkiem teraz gałązki pietruszki pędzonej w doniczce chyba się nie nadają a za przepis dzięki
Offline
Offline
Miodek z mniszka lekarskiego
potrzeba: 200 kwiatków mleczu same "łebki"
1 litr wody
1 kg cukru
2 cytryny pokrojone ze skórką
wykonanie:
kwiaty położyć na czymś białym by wyszły robaczki.Zalać wodą i dokładnie wymieszać.Doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut.Dodać pokrojoną cytrynę,przykryć i odstawić na dobę.Po dobie odcedzić i wycisnąć dodać cukier o gotować na wolnym ogniu około 2 godzin.Zlewać do malutkich słoiczków po koncentracie.Smacznego.
Offline
CHRUPIĄCE PAŁECZKI Z KURCZAKA
Składniki
6 pałeczek z kurczaka
majonez
papryka słodka
sól
pieprz
bułka tarta
Składniki
6 pałeczek z kurczaka
majonez
papryka słodka
sól
pieprz
bułka tarta
Przygotowanie
Pałeczki z kurczaka nacieramy przyprawami,zostawiamy na godzinę w lodówce.Następnie smarujemy majonezem i obtaczamy w bułce tartej.Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku ok godziny.
Ostatnio edytowany przez becina (2015-08-04 11:09:13)
Offline
Dynia w occie
1 kg dyni dojrzałej ale twardej
25 dag cukru
1/2 l octu 5 % (może być troszkę słabszy )
goździk,cynamon lekko obgotować,wyjąć i zalać tym wrzątkiem (ok.1/4 szklanki wody) cukier.Po rozpuszczeniu wlać ocet,gorącą zalewą zalać dynię i pozostawić do następnego dnia.Syrop zlać,zagotować i polać dynię już w słoikach,zakręcić.
( ja używam takiej "łyżeczki" do wydrążania,trochę zabawy,ale fajnie wygląda)
Offline
mada a ja foremkami do ciastek dynię będę wycinała
Offline
Dopiszę jeszcze,że dynię obgotowujemy z tym goździkiem i cynamonem,można użyć tego wrzątku do cukru,ale można też nowym wrzątkiem zalać.
A z tymi foremkami też fajny pomysł
Offline
Rita Obiecany Przepis na ajerkoniak
Składniki
5 żółtek
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka spirytusu
0,5 l mleka skondensowanego nie słodzonego
laska wanilii
Przygotowanie
Żółtka utrzeć z cukrem na puch,dodać spirytus , mleko skondensowane i ziarnka wanilii
musi trochę postać żeby składniki się ''' przegryzły'' , uwaga : wlewam do słoika bo bardzo gęsty
Offline
dla Kaki
pigwówka
pigwa pokrojona na drobno bez pestek tyle samo cukru zasypać na tydzień.
Mieszać codziennie.Zlać syrop.Owoce zalać wódką 40% ponad 5 cm nad owocami.Po 3-4 tygodniach zlewamy.Zalewamy po raz drugi 40% na 3-4 tygodnie.Oba zalewy mieszamy.Nadaje się do spożycia bez leżakowania.
Offline
nalewka z pigwy
1 litr spirytusu 70%
1-1,5 kg pigwy bez pestek zalewamy spirytusem.Odstawiamy na 3 tygodnie.Cukier rozpuszczamy w wodzie /1 kg cukru i 1 l wody /
ja gotuję zimne dolewamy do gąsiorka i odstawiamy na 3 miesiące. Następnie zlewamy.
Offline
nalewka z pigwy
2 kg pigwy
1kg cukru
0,5 l wódki 40%
0,5 spirytusu
owoce zetrzeć na tartce.Zasypać cukrem.Po tygodniu wlać spirytus.Po miesiącu odcedzić nalew wymieszać z wódką i odstawić na 2 miesiące.
Offline
nalewka z pestek niekoniecznie z pigwy i z jabłowych też dobra
1 szklanka pestek zalana zimnym /2 szklanki wody i 30 dkg cukru/.Następnie 1,5 szklanki spirytusu.Po 21 filtrujemy.Odstawiamy na 3 miesiące.
Offline
kaka przepis na rybe po Grecku, dwa duze dorsze podzielone na dzwonki, optoczyc w mace i smazyc. usmazone wlozyc do miseczki. Zalac patelnie duza iloscia wody i wrzucic, duza marchew starta, trzy duze cebule pokrajane w talarki, trzy kolory papryki pokrojone w slupki dodac sol, pieprz ziele angielski, listek laurowy, i gotowac na patelni do miekkosci. Na koniec dodac przecieru pomidorowego. Zalac rybe i posypac pietruszka. SMACZNEGO
Offline
kaka teraz jest okres dyniowy , wrzucaj ,dzieki
Offline
kaka dzieki za soczek , sprobuje zrobic
Offline
sonia w tym roku to Ci się nie uda.Lawenda przekwitła a ta ze sklepu się nie nadaje musi być z gruntu.
Offline
kaka jesli rybki lubisz to wrzucam przepis na karpia , do wypatroszonego karpia z glowa , wkladamy cwiartke kostki masla , na patelni podduszamy 1 kg. pieczarek z wegeta. I tym farszem zapelniamy rybe . posypujemy rybe wegeta i reszte masla z kostki kladziemy na rybe jesli zostaly pieczarki to obkladaby rybe resztka pieczarek z patelni duszonych na masle.Zawinac w srebrna fole zrobic widelcem dziurki i piec tak okolo godziny
Offline
SLEDZIE W ZALEWIE OCTOWEJ 1 kg. swiezych sledzi oczysczonych solimy i obtaczamy w mace smazymy na oleju. Usmazone ukladamy w naczyniu przekladajac cebula pokrojona w krazki. Zalewa octowa- 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% ,sol cukier do smaku ( ja daje pol szklanki cukru i lyzke soli )6 ziarenek ziela, 6 listkow laurowych, 4 ziarenka pieprzu zagotowa c 15 min. Ciepla zalewa zalac sledzie, zostawic w lodowce na 24 godziny i juz smacznego.
Offline
przepis na ciastka ze skwarkami
składniki:
1kg mąki
1 proszek do pieczenia
1 wanilia
przekręcone skwarki pojemnik po śmietanie
6 żółtek
1 szklanka cukru
1/2l śmietany
1/2 margaryny
wszystkie składniki zagnieść i przez maszynkę wyciskać lub robić placki niezbyt cienkie i wykrawać foremkami
Offline
Przepis na ciasto czekoladowe
- 275 g. maki
- 375 g.ugotowanych czerwonych buraczków
-300 ml. oleju
-5 szt. jaj
-3 łyż. proszku do pieczenia
-100 g. kakao
- 300 g. cukru
-Szczypta soli
Buraczki zmiksować z olejem.
Wszystkie suche składniki wymieszać w drugim naczyniu.
Do masy buraczanej dodać po jednym jajku. Zmniejszyć obroty miksera - dodać resztę składników i dobrze zmiksować.
Piec ok. 1.15' w temp.175 ' C. Po godzinie pieczenia sprawdzić jak zwykle ciasto .
Szczęście to uśmiech bliżniego. To serce,to słońce, to ptak. To piosenka i słowa ciepłe....Od Ciebie tylko zależy jak spojrzysz na ludzi i świat....
Offline
Strony: Poprzednia 1 2 3 Następna