Wszystko o bocianach z Raszkowa, Lewkowa i Przygodzic (pow. ostrowski)
Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: Poprzednia 1 … 71 72 73
Płomykówki to sowy , które czasami mają drugi leg w sezonie . Niestety ten drugi zazwyczaj jest mniej udany od pierwszego , chociaż to nie dotyczyło potomstwa Valentiny i Teco : z pierwszego lęgu odchowały się 4 młode i z drugiego też
...a niewiele brakowało , by było aż 5 , ta piąta płomykówka odeszła za tęczowy most już jako całkiem spore pisklę
U Gertrudy i Geralda z siedmiu jaj z drugiego lęgu chowają się zaledwie dwie sówki
Ostatnio edytowany przez Rita (2020-08-05 01:12:26)
Czas leci nieubłagalnie... już nie ma niemal relacji na żywo z sowich z gniazd, no bo i jak ??? gniazda puste i tylko cierpliwym kamerzystom można zawdzięczać jakieś filmiki ...
Dziś zajrzałam do puchacza z Niemiec , gór Ejfel
Tam pojawiło się kilka filmików z tych gorących sierpniowych dni ...
Młody puchacz nadal jest w zasięgu kamery , tzn bywa ( o drugim wieści nadal brak )
I znów jestem pełna uznania dla cierpliwości kamerzystów , którzy starają się śledzić losy młodych puchaczy , póki jeszcze przebywają w okolicy miejsca swoich urodzin. A zbliża się czas, gdy te niemal już dorosłe puchaczki ruszą w świat, szukając swego terytorium i tylko ślepe zrządzenie losu ( po obrączce ), pozwoli poznać dalsze losy tych niesamowitych ptaków ....
Tym razem momenty z filmików puchaczka z Königstein :
... i te niesamowite ruiny ... do nich puchacze tak pasują !!! i bez nich te ruiny nie miałyby dla mnie takiego niesamowitego uroku , bo pohukiwania sów, w takim miejscu ( gdybym tam była) , wywołałoby u mnie gęsią skórkę ... i nie ze strachu , ale z emocji
Ostatnio edytowany przez Rita (2020-08-21 02:29:23)
Dzieci Gerdy i Gertruda to już w pełni lotne ptaki. Nocami wybywają z budki i zapewne uczą się jak jak być dorosłymi , ale dzień spędzają w domu >>.. grzeczne sowie dzieci
***********************************************************************************************
Nie wszystkie sowie dzieci są jednak grzeczne
Zacznę od początku ....
Link >> https://www.youtube.com/watch?v=o4EK3SH0ZoE
To nowe gniazdo , oto krótka jego historia :
Filmiki właściciela tej strony znam od dawna , ale nie wiedziałam ,że ma relacje żywo
https://www.youtube.com/watch?v=o4EK3SH0ZoE
Dawniej wstawiał na intrnet wspaniałe filmiki z życia ptaków , ale relacja na żywo miło mnie zaskoczyła...
Próbowałam cofnąć się czasie, tzn odtwarzać wcześniejsze wiadomości o tym gnieździe i doczytałam ,że to już trzeci lęg tej pary. Pierwszy był całkowicie nieudany , z drugiego ( majowego ) została tylko jedna płomykówka nazwana Solo ( tłumaczenie zbędne ).
W ostatnim lęgu były trzy jaja
Były też trzy młode ....ale ta Solo , z wcześniejszego lęgu , była po prostu zbyt szybko odstawiona od " matczynego dzioba " i zrobiła coś , co się wydaje bardzo okrutne ale jest po prostu prawem głodu:
Porwała siostrę ( brata ?) , by zaspokoić swój głód ....
I nie wnikajmy w to , czy to było rodzeństwo przyrodnie , czy w linii prostej - bo w naszym ludzkim pojęciu nie , bo rodzice ci sami...
I nie oceniajmy jej ( Solo) naszymi ludzkimi kryteriami ....
Ona po prostu była głodna , zbyt szybko " odstawiona na dorosłość " , więc poszukała najprostszego sposobu zaspokojenia głodu.
Właściciel tego gniazda, Robert E Fuller, by uniknąć następnej tragedii teraz dokarmia tę Solo....
Ostatnio edytowany przez Rita (2020-08-25 23:17:06)
Od kilku dni, codziennie, gniazdo w Savannah odwiedzają puchacze. Czy to nasze Wars i Sawa ?
Filmik ME Lambright z wczorajszych, wieczornych odwiedzin.
Filmik z zalotów
...sowa sowie wilkiem...
W piątek,a więc jutro o 22 w Polsat Doku będzie film dokumentalny p.t. Sekretne życie sów. Kiedyś oglądałam w innym programie tylko część,ale był ciekawy.
...sowa juz sie w lesie chowa...
Nie wiem jak zacząć pisanie po tak długiej przerwie ??? Powiem krótko : przepraszam, a usprawiedliwienie ?? troszkę może to ,że niewiele działo się w tym sowim świecie a moim zbyt dużo .... troszkę to ta pandemia , która zamykając nas w domach pozwoliła na rozwinięcie się wszechogarniającego zniechęcenia do robienia czegokolwiek , czyli do odkładania wszystkiego na potem....
Ale do rzeczy:
ARIZONA , miasto Surprise (nieopodal Phoenix) , wiata szkoły średniej, gniazdo puchaczy SHADOW ( ona ) i RIDGE (on). Para ta gniazduje tu już piąty sezon ( ja śledzę dopiero czwarty) a tego roku sezon rozpoczął się wyjątkowo szybko , bo już 8 stycznia pojawiło się pierwsze jajo.
Rodzice pilnujący swego pierwszego skarbu:
Shadow swoim zwyczajem stosuje tzw. opóźnioną inkubację, tzn. nie wysiaduje w sposób ciągły pierwszego jaja . Taki sposób inkubacji daje równiejsze szanse na przeżycie wszystkim młodym gdyż wyklują się niemal jednocześnie więc będą miały jednakowe szanse do dobrania się do karmiącego matczynego dzioba.
Dziś powinno pojawić się następne jajo ....
Link : https://www.youtube.com/channel/UCjKmkB … MwmYcenVVw
Ostatnio edytowany przez Rita (2021-01-11 12:56:31)
Rita , witaj w domu ... A już myślałam , że porzuciłaś swoje sówki , choć w głębi duszy wierzyłam , że to niemożliwe .
Nadszedł czas by zaglądać już do budek puszczyków , dziś dwie z nich:
*** Smyrna w Georgii , pod ściółką ruch
a potem już wiadomo co go wywołało , a raczej kto
***Podobnie jest w Leesville , w Karolinie Północnej , tu nawet widać dwie dzikie lokatorki
Ech , jeszcze jeden zrzut , z Missoula /Montana/ - piękne trzy uszatki
Strony: Poprzednia 1 … 71 72 73