KARMNIK.TV i BOCIANY.TV - FORUM

Wszystko o bocianach z Raszkowa, Lewkowa i Przygodzic (pow. ostrowski)

Nie jesteś zalogowany na forum.

#26 2015-01-02 15:00:30

wala
Nielot
Data rejestracji: 2013-01-12
Liczba postów: 58

Odp: Nasze przepisy :) :)

Nalewka z aronii I
1,5 kg aronii
0,5 kg cukru 1 l spirytusu 60%
Owoce umyć /zamrozić na dwa dni/
Następnie zalewamy alkoholem i odstawiamy na miesiąc w ciemne miejsce.
Po miesiącu odcedzamy a owoce zasypujemy cukrem i zostawiamy na 2 tygodnie.Następnie łączymy oba zalewy.
Taka nalewka przegryza się 6 m-cy w ciemnym miejscu.

Offline

#27 2015-01-06 13:24:23

wala
Nielot
Data rejestracji: 2013-01-12
Liczba postów: 58

Odp: Nasze przepisy :) :)

Nalewka z aronii II
1 kg owoców z aronii
3/4 l wódki /np.żytnia/
1/2 kg cukru
kawałek świeżego imbiru /2-3cm/
1 laska wanilii
Owoce myjemy wsypujemy do słoja,zasypujemy cukrem lekko miażdżymy.Dodajemy obrany i pokrojony na drobne kawałki świeży korzeń imbiru,naciętą wzdłuż laskę wanilii i zalewamy alkoholem.Odstawiamy w nasłonecznione miejsce na 3-4 tygodnie.Od czasu do czasu mieszamy zawartość słoja.Po upływie podanego wyżej czasu nalewkę filtrujemy i zlewamy do butelek.Odstawiamy w chłodne miejsce na 6 miesięcy.

Offline

#28 2015-01-09 11:23:11

wala
Nielot
Data rejestracji: 2013-01-12
Liczba postów: 58

Odp: Nasze przepisy :) :)

no to będziemy musieli poczekać do lata z wym winkiem teraz gałązki pietruszki pędzonej w doniczce chyba się nie nadają a za przepis dzięki

Offline

#29 2015-02-01 22:56:00

wala
Nielot
Data rejestracji: 2013-01-12
Liczba postów: 58

Odp: Nasze przepisy :) :)

link do przepisu na nalewkę z czosnku- eliksir młodości
    https://ekocodziennie.wordpress.com/201 … w-tybecie/

Offline

#30 2015-05-03 17:37:47

wala
Nielot
Data rejestracji: 2013-01-12
Liczba postów: 58

Odp: Nasze przepisy :) :)

Miodek z mniszka lekarskiego
   potrzeba: 200 kwiatków mleczu same "łebki"
                 1 litr wody
                 1 kg cukru
                 2 cytryny pokrojone ze skórką
   wykonanie:
                  kwiaty położyć na czymś białym by wyszły robaczki.Zalać wodą i dokładnie wymieszać.Doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut.Dodać pokrojoną cytrynę,przykryć i odstawić na dobę.Po dobie odcedzić i wycisnąć dodać cukier o gotować na wolnym ogniu około 2 godzin.Zlewać do malutkich słoiczków po koncentracie.Smacznego.

Offline

#31 2015-08-04 11:07:59

becina
Nielot
Data rejestracji: 2015-05-13
Liczba postów: 85

Odp: Nasze przepisy :) :)

CHRUPIĄCE PAŁECZKI Z KURCZAKA

Składniki

    6 pałeczek z kurczaka
    majonez
    papryka słodka
    sól
    pieprz
    bułka tarta
 
   
   
 
Składniki

    6 pałeczek z kurczaka
    majonez
    papryka słodka
    sól
    pieprz
    bułka tarta

Przygotowanie

Pałeczki z kurczaka nacieramy przyprawami,zostawiamy na godzinę w lodówce.Następnie smarujemy majonezem i obtaczamy w bułce tartej.Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku ok godziny.

Ostatnio edytowany przez becina (2015-08-04 11:09:13)

Offline

#32 2015-09-13 17:46:41

mada
Bocianolub
Data rejestracji: 2015-08-08
Liczba postów: 248

Odp: Nasze przepisy :) :)

Dynia w occie

1 kg dyni dojrzałej ale twardej
25 dag cukru
1/2 l octu 5 % (może być troszkę słabszy )
goździk,cynamon lekko obgotować,wyjąć i zalać tym wrzątkiem (ok.1/4 szklanki wody) cukier.Po rozpuszczeniu wlać ocet,gorącą zalewą zalać dynię i pozostawić do następnego dnia.Syrop zlać,zagotować i polać dynię już w słoikach,zakręcić.
( ja używam takiej "łyżeczki" do wydrążania,trochę zabawy,ale fajnie wygląda)

Offline

#33 2015-09-13 17:58:50

wala
Nielot
Data rejestracji: 2013-01-12
Liczba postów: 58

Odp: Nasze przepisy :) :)

mada a ja foremkami do ciastek dynię będę wycinała

Offline

#34 2015-09-13 18:04:44

mada
Bocianolub
Data rejestracji: 2015-08-08
Liczba postów: 248

Odp: Nasze przepisy :) :)

Dopiszę jeszcze,że dynię obgotowujemy z tym goździkiem i cynamonem,można użyć tego wrzątku do cukru,ale można też nowym wrzątkiem zalać.
A z tymi foremkami też fajny pomysł

Offline

#35 2015-09-26 06:52:52

becina
Nielot
Data rejestracji: 2015-05-13
Liczba postów: 85

Odp: Nasze przepisy :) :)

Rita Obiecany Przepis na ajerkoniak
 
   
   
 
Składniki

    5 żółtek
    1 szklanka cukru pudru
    1 szklanka spirytusu
    0,5 l mleka skondensowanego nie słodzonego
    laska wanilii

Przygotowanie
Żółtka utrzeć z cukrem na puch,dodać spirytus , mleko skondensowane i ziarnka wanilii


musi trochę postać żeby składniki się ''' przegryzły'' , uwaga : wlewam do słoika bo bardzo gęsty

Offline

#36 2015-10-02 08:42:14

wala
Nielot
Data rejestracji: 2013-01-12
Liczba postów: 58

Odp: Nasze przepisy :) :)

dla Kaki
pigwówka
pigwa pokrojona na drobno bez pestek tyle samo cukru zasypać na tydzień.
Mieszać codziennie.Zlać syrop.Owoce zalać wódką 40% ponad 5 cm nad owocami.Po 3-4 tygodniach zlewamy.Zalewamy po raz drugi 40% na 3-4 tygodnie.Oba zalewy mieszamy.Nadaje się do spożycia bez leżakowania.

Offline

#37 2015-10-02 08:47:41

wala
Nielot
Data rejestracji: 2013-01-12
Liczba postów: 58

Odp: Nasze przepisy :) :)

nalewka z pigwy
1 litr spirytusu 70%
1-1,5 kg pigwy bez pestek zalewamy spirytusem.Odstawiamy na 3 tygodnie.Cukier rozpuszczamy w wodzie /1 kg cukru i 1 l wody /
ja gotuję zimne dolewamy do gąsiorka i odstawiamy na 3 miesiące. Następnie zlewamy.

Offline

#38 2015-10-02 08:58:04

wala
Nielot
Data rejestracji: 2013-01-12
Liczba postów: 58

Odp: Nasze przepisy :) :)

nalewka z pigwy
2 kg pigwy
1kg cukru
0,5 l wódki 40%
0,5 spirytusu
owoce zetrzeć na tartce.Zasypać cukrem.Po tygodniu wlać spirytus.Po miesiącu odcedzić nalew wymieszać z wódką i odstawić na 2 miesiące.

Offline

#39 2015-10-02 09:01:50

wala
Nielot
Data rejestracji: 2013-01-12
Liczba postów: 58

Odp: Nasze przepisy :) :)

nalewka z pestek niekoniecznie z pigwy i z jabłowych też dobra
1 szklanka pestek zalana zimnym /2 szklanki wody i 30 dkg cukru/.Następnie 1,5 szklanki spirytusu.Po 21 filtrujemy.Odstawiamy na 3 miesiące.

Offline

#40 2015-10-23 19:27:33

sonia
Młody lotnik
Data rejestracji: 2014-05-23
Liczba postów: 119

Odp: Nasze przepisy :) :)

kaka przepis na rybe po Grecku, dwa duze dorsze podzielone na dzwonki, optoczyc w mace i smazyc. usmazone wlozyc do miseczki. Zalac patelnie duza iloscia wody i wrzucic, duza marchew starta, trzy duze cebule pokrajane w talarki, trzy kolory papryki pokrojone w slupki dodac sol, pieprz ziele angielski, listek laurowy, i gotowac na patelni do miekkosci. Na koniec dodac przecieru pomidorowego. Zalac rybe i posypac pietruszka. SMACZNEGO

Offline

#41 2015-10-24 14:13:51

sonia
Młody lotnik
Data rejestracji: 2014-05-23
Liczba postów: 119

Odp: Nasze przepisy :) :)

kaka teraz jest okres dyniowy , wrzucaj ,dzieki

Offline

#42 2015-11-12 13:15:49

inamaone
Kiwaczek
Data rejestracji: 2015-11-12
Liczba postów: 10
WWW

Odp: Nasze przepisy :) :)

Na pewno spróbuje.

Offline

#43 2015-11-12 19:18:50

sonia
Młody lotnik
Data rejestracji: 2014-05-23
Liczba postów: 119

Odp: Nasze przepisy :) :)

kaka dzieki za soczek , sprobuje zrobic

Offline

#44 2015-11-12 22:05:23

wala
Nielot
Data rejestracji: 2013-01-12
Liczba postów: 58

Odp: Nasze przepisy :) :)

sonia w tym roku to Ci się nie uda.Lawenda przekwitła a ta ze sklepu się nie nadaje musi być z gruntu.

Offline

#45 2015-11-15 18:13:10

sonia
Młody lotnik
Data rejestracji: 2014-05-23
Liczba postów: 119

Odp: Nasze przepisy :) :)

kaka jesli rybki lubisz to wrzucam przepis na karpia ,    do wypatroszonego karpia z glowa , wkladamy cwiartke kostki masla , na patelni podduszamy 1 kg. pieczarek z wegeta. I tym farszem zapelniamy rybe . posypujemy rybe wegeta i reszte masla z kostki kladziemy na rybe jesli zostaly pieczarki to obkladaby rybe resztka pieczarek z patelni duszonych na masle.Zawinac w srebrna fole zrobic widelcem dziurki i piec tak okolo godziny

Offline

#46 2015-11-27 11:20:22

sonia
Młody lotnik
Data rejestracji: 2014-05-23
Liczba postów: 119

Odp: Nasze przepisy :) :)

SLEDZIE W ZALEWIE OCTOWEJ        1 kg. swiezych sledzi oczysczonych solimy i obtaczamy w mace smazymy na oleju. Usmazone ukladamy w naczyniu przekladajac cebula pokrojona w krazki. Zalewa octowa- 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% ,sol cukier do smaku ( ja daje pol szklanki cukru i lyzke soli )6 ziarenek ziela, 6 listkow laurowych, 4 ziarenka pieprzu zagotowa c 15 min. Ciepla zalewa zalac sledzie, zostawic w lodowce na 24 godziny i juz smacznego.

Offline

#47 2015-12-22 15:49:14

halinka
Bocianolub
Data rejestracji: 2014-01-14
Liczba postów: 735
WWW

Odp: Nasze przepisy :) :)

Szybki przepis na szarlotkę
Szybki przepis na szarlotkę  450g mąki.


Szczęście to uśmiech bliżniego. To serce,to słońce, to ptak. To piosenka i słowa ciepłe....Od Ciebie tylko zależy jak spojrzysz na ludzi i świat....

Offline

#48 2015-12-22 16:09:23

halinka
Bocianolub
Data rejestracji: 2014-01-14
Liczba postów: 735
WWW

Odp: Nasze przepisy :) :)

Tutaj szarlotka jeszcze gorąca i nie posypana cukrem pudrem
  594_cimg6551.jpg


Szczęście to uśmiech bliżniego. To serce,to słońce, to ptak. To piosenka i słowa ciepłe....Od Ciebie tylko zależy jak spojrzysz na ludzi i świat....

Offline

#49 2016-01-04 11:33:14

wala
Nielot
Data rejestracji: 2013-01-12
Liczba postów: 58

Odp: Nasze przepisy :) :)

przepis na ciastka ze skwarkami


składniki:
1kg mąki
1 proszek do pieczenia
1 wanilia
przekręcone skwarki pojemnik po śmietanie
6 żółtek
1 szklanka cukru
1/2l śmietany
1/2 margaryny
wszystkie składniki zagnieść i przez maszynkę wyciskać lub robić placki niezbyt cienkie i wykrawać foremkami

Offline

#50 2016-01-05 19:43:01

halinka
Bocianolub
Data rejestracji: 2014-01-14
Liczba postów: 735
WWW

Odp: Nasze przepisy :) :)

Przepis na ciasto czekoladowe

  - 275 g. maki
  - 375 g.ugotowanych czerwonych buraczków
-300 ml. oleju
-5 szt. jaj
-3 łyż. proszku do pieczenia
-100 g. kakao
- 300 g. cukru
-Szczypta soli

  Buraczki zmiksować z olejem.
Wszystkie suche składniki wymieszać w drugim naczyniu.
Do masy buraczanej dodać po jednym jajku. Zmniejszyć obroty miksera - dodać resztę składników i dobrze zmiksować.

Piec ok. 1.15' w temp.175 ' C. Po godzinie pieczenia sprawdzić jak zwykle  ciasto .


Szczęście to uśmiech bliżniego. To serce,to słońce, to ptak. To piosenka i słowa ciepłe....Od Ciebie tylko zależy jak spojrzysz na ludzi i świat....

Offline

Stopka

Forum oparte na FluxBB