Wszystko o bocianach z Raszkowa, Lewkowa i Przygodzic (pow. ostrowski)
Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Dzisiaj rozpoczniemy dokarmianie ptaszków chociaż pogoda raczej wrześniowa a nie listopadowa.
10 listopada - sobota
Z lekkim poślizgiem dotarły ziarenka do karmnika . Wspólnie z pierwszymi zwiadowcami zaglądałam , by zapisać faktyczne rozpoczęcie sezonu 2018/ 2019 - klapa . Pokarm dotarł dopiero następnego dnia , kiedy nie mogłam obserwować .
A już w karmniku pełnym ziaren pojawiają się sójki, kowaliki, sikorki .
Zaledwie kilka dni a zmienione otoczenie karmnika . Krzaczki już prawie straciły liście . Co nam nowy sezon przyniesie ? jakie ptaszki będą korzystać z tej pięknej stołówki ? Czy spotkamy dostojnego gospodarza Zdzisława ?
27 listopada - wtorek
Blisko miesiąc ptaszki odwiedzają swoją jadłodajnię . Pan Marcin dba by głodomorom nie brakło ziarenek . Sikorki szybkie jak błyskawica porywają ziarenko i mykają w krzaczki, kowalik spokojniej podjada w karmniku, sójki wyniosły wszystkie orzeszki . Raz spotkałam dzięcioła który gustuje w tłuszczowych kukach a tych chwilowa brak . Krzaczki straciły ostatnie liście . Wszystko w karmniku i w koło niego w normie. Nawet futrzak pojawia się tak dla urozmaicenia . Trzeba przyznać , że przez kilka lat obserwacji Zdzislaw nic nie stracił na urodzie .
Dla tych , którzy pamiętają Zdzisława dzisiejszy poranek z nim
25 stycznia - piątek
Tak szybko upływają dni , że już za około 2 miesiące będziemy bacznie obserwować bocianie gniazda . Ale nim to nastąpi to obserwuję karmnik . Myślę , że nie tylko ja ale nikt nie chce podzielić się swoimi obserwacjami .
W poprzednich sezonach udało mi się widzieć uzupełnianie kół z ziarnami , całe wiaderka dosypanego słonecznika . W tym sezonie prawdziwie " niewidzialna ręka" dba o brzuszki ptaszków . Karmnik zawsze pełen różnych smacznych rarytasów . Sikorki uwijają się z ziarenkami , mazurki spokojniej ale mało ich a sójki lubią na daszku lądować . Zdarza się i dzięcioł
a teraz kiedy karmnik zaopatrzony w słoninkę może częściej się pojawi
Słoninka miała dzisiaj amatora Zdzisława . Próbował , niestety pozostało się tylko obejść smakiem .
2 stycznia 2020 roku - czwartek
Tak szybko płynie czas , że nawet nie wiadomo kiedy minęły dwa m-ce funkcjonowania ptasiej stołówki . Gospodarz dba by było dostatnio ale chyba ptaków mniej niż w inne lata , mniej różnorodnych . Bogatki prym wiodą , zwinnie porywają ziarenka , czasem spotykam sosnówki i sporadycznie modraszki . Ani razu nie spotkałam dzięcioła , natomiast wszędobylskie sójki widać tu cały rok .
To uchwyciłam jeszcze w starym roku , bogate zaopatrzenie
A to już dzisiejszy karmik w pełnym słońcu, moja ulubiona modraszka i sójka
9 stycznia - czwartek
Dzisiaj nie o ptaszkach w karmniku ale o Zdzisławie . Wszyscy wiemy , że kocurek to stały bywalec w karmniku . Nie robi ptaszkom krzywdy , najczęściej wygrzewa się w słońcu .
Rano po godz 8-mej zainteresowało mnie kto w karmniku siedzi bo za kołem ze słonecznikiem wyraźnie widać było czarnego sierściucha natomiast z prawej za słupkiem karmnika widziałam coś dużego białego . Okazuje się , że to Zdzisław w kołnierzu .
Co takiego przytrafiło się , że konieczny kołnierz . Filmik nie najlepszy ale widać kota w kołnierzu.
https://www.youtube.com/watch?v=RLXmKQvhKqY
Pocieszające , że mimo wszystko Zdzisław jest sprawny i wysoki karmnik nadal udaje mu się zdobyć . Odpoczął , rozejrzał się i sprawnie opuścił karmnik
Zdzisławie wracaj do zdrowia a do pana Marcina pytanie co dolega Zdzichowi ?
Witajcie
Zdzisław został zaatakowany i pogryziony przez "obcego"
miał uszkodzoną tylną łapkę ale już jest OK
Dziękuję za troskę i pozdrawiam Marcin
Panie Marcinie , dziękujemy za informacje o Zdzisławie .
15 września - wtorek
To jeszcze nie czas na "życie" karmników ale zaglądam podobnie jak do pustych gniazd .
Warto ,bo spotkałam czarnuszka z białą łatką na mordce ale to nie nasz stary znajomy Zdzisław a piękna psica
Biega radośnie po swoim terenie , wygląda na młodą sunię .
Panie Marcinie proszę o kilka słów informacji .
7 października - środa
Karmnik jeszcze opustoszały . Zwiadowców można czasem spotkać na daszku . Chyba tam robaczki siedzą bo i sójki coś tam wygrzebują .
Czworonożni mieszkańcy karmnikowej polanki też się pokazują . Zdzisław o poranku w krzaczkach załatwia swoje potrzeby , psicę od kilku dni widzę w kołnierzu .
Dzisiaj udało mi się kilka minut nagrać . Psina wydaje się mieć chora prawą przednia łapę .
Karmnik zaopatrzony , była słoninka ale stała się łupem ssaków nie ptaków . Ta z lewej została porwana przez sunię tą z prawego słupka zajął się Zdzisław .
Dzisiaj już bez słoninki ale ziarna dostatek
Przekaz działa pod nowym linkiem - http://kamery.wlkp24.info/karmnik-1/
15 lutego - poniedziałek
Sunia na spacerze , ładną ścieżkę wydeptała na śniegu .
A to wczorajsze ujęcia , gospodarz uzupełnia pokarm w karmniku i spacerująca piękna psica .Szkoda że Pan Marcin starym dobrym zwyczajem nie przedstawił nam swojej pupilki .
Cieszy , że ptaki od lat mogą korzystać z tej pięknej jadłodajni.
Niestety my obserwatorzy nie możemy liczyć na żadne informacje . Strony : Karmnik jak i Bocianie zamknięte na głucho
Tym większe dzięki dla Ostrowianki za podrzucone linki
Strony: 1