Wszystko o bocianach z Raszkowa, Lewkowa i Przygodzic (pow. ostrowski)
Nie jesteś zalogowany na forum.
U Arcików spokojnie. Wszystko odbywa się zgodnie z planem, bo to doświadczone bociany. Arcik upiększył szmatkami swój dom i czuje się szczęśliwy, a Profesja pewnie mówi: Rób chłopie jak chcesz, bo co się będzie szczypać z partnerem. Gości i tak nie zapraszają, a opiniami się nie przejmują. My, obserwatorzy już do tego przywykliśmy, tylko co powie reszta świata?
Arcik demonstruje skrzydła
i na swoich śmieciach.
"Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta" Oscar Wilde
Kończę już dzisiejsze obserwacje Państwa Arcików. Tak jak już wcześniej pisałam, cały dzień taki wyciszony, bez wstrząsów i bardzo dobrze, bo małe bocianki nie mogą być nerwowe. One już w jaju mają spokojnie się rozwijać Aktualnie jaja wygrzewa Profesja
1 Maj - Święto Pracy. Flaga musi powiewać!
Kolejny, monotonny dzień u Arcika i Profesji. Przylot, szybka zmiana, wysiadywanie, odlot, konsumpcja i znowu przylot. Nadal wysiadują sprawiedliwie. Profesja w tym roku jest spokojniejsza. No cóż? Lata robią swoje. To nie tylko człowiek przechodzi jakieś zmiany, zwierzęta również.
Arcik przyniósł patyczki i wymienił się z Profesją.
W głębokim cieplutkim dołku przełożył tylko jedno jajo i od razu usiadł. Zauważyłam, że Arcik niezbyt przykłada się do tej roboty. Zdecydowanie lepiej wychodzi to Profesji.
Oto zaległy, trzeci odcinek "Raportu z bocianich gniazd"
Bocianolub z Przygodzic
2 Maj - Dzień Flagi. Dzisiaj też flaga musi powiewać!
Wczoraj chłodno, dzisiaj chłodno. U mnie rano padał deszcz. Lewków chyba ominęło, bo gniazda i bociany nie są mokre, ale do końca dnia jeszcze daleko i wszystko może się zdarzyć. U Arcików siedzę od 9:50 i akurat trafiłam na zmianę. Arcik zastąpił Profesję. Profesja po odświeżeniu piórek, poleciała po swój posiłek skaczący i pełzający, a przy okazji spotkać się z innymi bocianami, bo nie można ciągle patrzeć na męża i na drzwi stodoły. Taka monotonia sprzyja stresowi, a stres do już krok do depresji i kto wtedy wychowa pięcioro dzieci?
Po wnikliwej analizie nagrania dochodzimy do wniosku, że w gnieździe jest 5 jaj. Oto nasz tok rozumowania i mała rozmowa Profesji z Arcikiem
Bocianolub z Przygodzic
3 Maj - Konstytucja 3 maja. Flaga na miejscu!
Profesjo, Arciku! Dzisiaj mało poświęciłam Wam czasu, ale wpadałam i wiedziałam, że wszystko u was w porządku. Deszcz padał, byliście zmoczeni, ale Arcik i tak przytargał gałązki i umocnił zasieki. Grzejcie dobrze te przyszłe cuda, a my Was kochamy!
Profesja po krótkiej chwili odlatuje. Nigdy nie udało mi się zrobić względnie wyraźnego zdjęcia odlatującego bociana, bo zawsze byłam skupiona na filmach, ale teraz sobie powetuję to, co straciłam
Chyba słoneczko chce się pokazać, bo pole znacznie pojaśniało. W domu Arcik
Obserwuję od godziny 9:20. Profesja przykładnie wygrzewa, a Arcik wykonuje męskie roboty, czyli umacnia gniazdo. Przynosi patyki, poprawia obrzeże gniazda, spulchnia ściółkę wokół Profesji. Cudne widoki! To naprawdę dobrana para. Z przyjemnością patrzy się na ich wspólne zabiegi, starania, a przecież dzięki kamerkom możemy zauważyć, że nie wszędzie tak jest. Ja obserwuję bociany już 7 rok i trochę napatrzyłam się na te małe bocianie wspólnoty i jakąś tam skalę porównawczą mam. Są radosne gniazda, ale są też i smutne np. takie, gdzie młody samiec nie chce karmić i nie chce zajmować się dziećmi. Widziałam to na podglądzie w Tarnowskich Górach. Gniazdo już nie jest monitorowane.
O 11:28 przylot Arcika zapowiadał zmianę w wysiadywaniu. Oboje zaklekotali /radośnie, z wymówką?/ i szybko wymienili się obowiązkami. Od chwili mojej obserwacji Profesja wygrzewała 2,10 godziny. Arcik co prawda wpadał do gniazda, ale tylko sprzątał. Ktoś musi to robić , a on sprawdza się zarówno w męskiej jak i w żeńskiej roli.
U porządnych bocianów musi być porządny dołek. Czysty, suchy, ciepły, a taki tylko Arcik potrafi przygotować. Profesja też wykonuje te czynności, ale już nie tak dokładnie jak samiec, za to jaja przekłada zdecydowanie lepiej. Z prawej, z lewej, od środka. Szybko, energicznie, a przyszły tatuś delikatny na te sprawy
http://www.youtube.com/watch?v=nLlGXaTy … e=youtu.be
Profesji nie ma już 1,30 godziny. Arcik siedzi i ziaje. Widocznie zmęczyło go to sprzątanie.
W okolicy grasują jakieś obce bociany, które najprawdopodobniej nie mają gniazd i partnerek. W Raszkowie Raszko musiał kilkakrotnie zmierzyć się z intruzem, ale w Lewkowie też nie ma całkowitego spokoju. Przed kilkoma minutami do gniazda wpadł Arcik, a na podglądzie można było zauważyć część skrzydła innego bociana. Nie zdążyłam uruchomić nagrywania i nie ma tego fragmentu na filmie. Jest tylko zachowanie Arcików wobec intruza. Bardzo podobała mi się postawa Profesji. W okamgnieniu podniosła się z jaj i stanęła obok Arcika, gotowa do pomocy. Widać, że to doświadczona samica. Taka na dobre i na złe.
Tego rodzaju sytuację jak dzisiejsza, widziałam po raz drugi.
Wtorek -
U Arcików dobrze jest. Obowiązkami dzielą się sprawiedliwie. O jaja dbają jak należy. Trochę zmienił im się widok, bo gospodarz zaorał pole i tym samym odkrył co nieco dla bocianów. Ja złowiłam Profesję jak przyleciała do gniazda i chciała zmienić Arcika, ale ponieważ jemu się tak dobrze leżalo, to poleciała w pole i podjadła.
Czwartek -
Arcik i Profesja wysiadują już 23 dzień. Za niespełna dwa tygodnie będziemy wyczekiwać bocianich dzieci. Do tego czasu trzeba odpowiednio przygotować komputery: zdefragmentować, przeskanować, wyłapać i naprawić błędy, aby nic nam nie zakłóciło odbioru przekazu
Szaro wygląda to zaorane pole na terytorium Arcików. Jak deszcze popadają to zboże w mig się zazieleni. Narazie drzewka tam posadzę
Profesja zmieniła Arcika o godz. 10:20, a on nadal tkwi przy jej boku, a to już prawie godzina. Ludzie, bierzcie przykład z Arcików! Jak te boćki są pięknie rodzinnie ułożone. To żywy symbol szczęśliwej rodziny Zapewne wiele jest takich bocianich par, ale dla mnie Arciki to doskonałość i mam nadzieję, że nic tego nie zmieni.
Arcik taki trochę dzisiaj zakurzony, ale Profesji i tak się podoba. Mnie też!
Chłodno dzisiaj. U mnie tylko 14 stopni, a w Lewkowie na pewno nie lepiej. O 8:40 zastałam Profesję, ale po kilku minutach pojawił się Arcik. Pokręcił się po domu, poprawił gałązki, bo uznał, że trochę są niestabilne, zapewne powiedział Profesji co teraz będzie robił i już go nie było.
Przed wylotem nie zapomniał się przeczesać, zademonstrować swoje skrzydła,
Wczoraj było chłodno i mokro, dzisiaj tak samo. Przywitałam się z Arcikiem przed godziną 9-tą. Ogrzewał te swoje, jeszcze siedzące w skorupkach dzieci. Z pewnością nie czuł się komfortowo, bo trudno się cieszyć jak z dzioba kapie, ale może trochę tego słońca wpadnie i wszystko będzie prostsze i łatwiejsze. Dzisiaj jest 26 dzień wysiadywania i do pierwszego chudziutkiego malucha z ogromnymi oczami już blisko